Linkovi

Četiri Oscara za fim Clinta Eastwooda Million Dollar Baby


Sinoć je u Los Angelesu završena 77 ceremonija dodjele Oscara. The Aviator je dobio najviše Oscara, ali je zvijezda prošle noći bio Clint Eastwood sa svojim filmom Million Dollar Baby, koji je osvojio 4 Oscara, uključujući dva za glumu, Hillary Swank i Morgan Freeman, te dva Oscara Eastwoodu za najbolju režiju i najbolju sliku.

Prljavi Harry, ili ako ga se sjećate po špageti westernima Sergia Leonea, Čovjek koji nema imena, nakon 50-to godišnje karijere glumca sinoć se okitio drugim Oscarom za najbolju režiju.

Clint Eastwood je tako u 74 godini posato najstariji dobitnik Oscara za najbolju režiju, i najbolji film u cjelini, za što je prvi put nagradjen 1992 za film Unforgiven.

Ovaj put, njegov film Million Dollar baby, kojeg je nekoliko studija odbilo da snima, da bi ga konačno Warner Brothers i Lakeshore Enetertainment prihvatili i snimili za 37 dana, donosi i dva Oscara za glumu: Hillary Swank, za najbolju žensku ulogu i Morganu Freemanu za najbolju sporednu ulogu.

Hillary Swank je 2000-te takodjer primila Oscara za najbolju ulogu u filmu Boys Don t Cry, ušavši u krug od svega četiri glumice prije nje koje su dva puta nominirane i oba puta osvojile Oscara.

Oscara za najbolju glumu, kako se i očekivalo, dobio je Jamie Foxx, za ulogu Raya Charlsa u filmu Ray.

Cate Blanchet je odnjela Oscara za najbolju prateću ulogu, i to je najveća nagrada za film Aviator, film sa najviše nominacija, koji je, inače, osvojio 5 Oscara, ali je Martin Scorcese izgubio utrku za najbolju režiju u oštroj i tijesnoj konkurenciji sa Eastwoodom.

Oscara za najbolji film izvan engleskog govornog područja, ove godine osvjio je španski film The Sea Inside, kojeg je režirao Alejandro Amenabar.

77 ceremonija dodjele Oscara, završila je i velikim uspjehom glumaca Afro-Amerikanaca. Jamie Foxx i Morgan Freeman su odnjeli nagrade za glumu, što se desilo još samo 2002 kada su Oscara osvojili Denzel Washington i Halle Berry. Ove godine i domaćin večeri je bio, Afro-Amerikanac, komičar i glumac Chris Rock.

”Sit your asses down”, bolje da ne prevodimo, tim riječima je Chris Rock otvorio svečanost, a nastup je iskoristio i za političku satiru rekavši da najviše voli film Michaela Moora, Fahrenheit 9-11.

XS
SM
MD
LG