Linkovi

Sprega vlasti i političkih elita s organiziranim kriminalom u BiH


U organizaciji Transparency Internationala u BiH danas je u Sarajevu održan godišnji sastanak projekta ove organizacije «Centar za pružanje pravne pomoći u borbi protiv korupcije“.

Za godinu dana primljeno je više od 3.500 prijava, a projekt je rezultirao sa sedam prijava tužilaštvima, smjenama korumpiranih službenika, te više od 400 zahtjeva za internim kontrolama u okviru institucija.

Najveći broj prijava građana odnosio se na lokalne administracije, u prvom redu općinske, odnosno kantonalne.

Kako je rekao Srđan Blagovčanin, glasnogovornik ove organizacije, inspekcijske službe su ocjenjene kao službe u čijem radu su građani osjećali najviše problema.

On je istaknuo da je prema saznanjima TIBiH, istraživanjima javnog mnijenja i svim drugim istraživanjima, nivo korupcije u porastu.

Na osnovu istraživanja koje je imalo cilj da se ispita korumpiranost institucija i kakve to implikacije ima na institucije, odnosno na samu zemlju, kao najveći problem u BiH ocijenjena je sprega vlasti i političkih elita s organiziranim kriminalom.

«To posebno negativne implikacije ima na dotok stranih investicija, odnosno na poslovno okruženje u samoj zemlji», kazao je Blagovčanin.

XS
SM
MD
LG