Linkovi

Indijanapolis: Operacija koja će spasiti život


Jedan afganistanski dječak sa ozbiljnim poremećajem srca dolazi u Sjedinjene države zbog operacije koja bi mu mogla spasiti život. Američka vojska prevozi 14-mjesečnog Quadratullaha i njegovog siromašnog oca Hakima Gula, te njihovog prevodioca, u Indijanapolis radi liječenja koje nije dostupno u Afganistanu.

Putovanje je započelo rano ujutro--Hakim Gul je iznio svog bljedunjavog sina umotanog u plavu deku iz obiteljskog doma u kampu za raseljene osobe u Kabulu.

On ima problem sa srcem koji se ovdje ne može liječiti. Amerikanci su nam puno pomogli, veoma smo sretni zbog toga i cijenimo njihovu pomoć. Također cijenimo i pomoć koju nam je dala naša vlada, kaže Hakim Gul.

Članovi liječničkog tima iz Nacionalne garde iz Indijane koji služe u Afganistanu, su u septembru otkrili dječaka i dijagnosticirali urođenu srčanu manu usljed koje srce smanjuje protok krvi u pluća, što spriječava rast i uzrokuje gubitak funkcija mozga, što opet može biti smrtonosno.


Kapetan Mike Roscoe, američki ljekar u Afganistanu, kaže da je operacija jedina nada za malog Qudratullaha.

Bez operacije, Qudrutullah ne bi preživio. Životni vijek usljed takve srčane mane varira, ali s njegovim slabim zdravljem, bolje da se operacija uradi čim prije. Ovdje smo ga primili bezbroj puta i pružili smo mu preventivnu njegu, kaže kapetan Roscoe.

Hirurzi volonteri će izvršiti operaciju na otvorenom srcu na dječaku u dječjoj bolnici Riley u Indijanapolisu, koja je ponudila s vlastitim donacijama financirati zahvat koji košta 50 hiljada dolara.

XS
SM
MD
LG