Linkovi

Paddy Ashdown: BiH prva država u regionu koja će u vlastitim sudskim institucijama početi s procesuiranjem slučajeva ratnih zločina


Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown izjavio je kako je od danas BiH prva država u regionu koja je dobila potvrdu od Haškog tribunala da će u vlastitim sudskim institucijama početi s procesuiranjem slučajeva ratnih zločina počinjenih na njenoj teritoriji.

Najavivši skori početak procesa prebacivanja slučajeva ratnih zločina iz Haškog tribunala u BiH,VP informirao je javnost da je BiH danas uputila odgovor Haškom tribunalu kojim potvrđuje uspostavljanje svih pravnih i institucionalnih uvjeta kako bi se ratni zločini mogli procesuirati u BiH.

Ovu je činjenicu Ashdown je ocijenio kao pravi ogroman korak BiH na putu ka njenoj suverenoj državnosti.

Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown upozorio je danas vlasti RS-a da će opet morati poduzeti određene sankcije, ukoliko uskoro ne dođe do vidljivog napretka u njihovoj saradnji s Haškim tribunalom.

RS ponovo propušta da izvrši svoje obaveze prema Haškom tribunalu. Vrijeme ističe i ako NATO u aprilu odbije pristup BiH u Partnerstvo za mir onda će biti daljih sankcija, tvrdi Visoki predstavnik.

U zvaničnoj posjeti BiH, boravio je danas i ministar vanjskih poslova Italije, Đanfranko Finni.

Ministar Finni je nakon susreta sa ministrom vanjskih poslova BiH, Mladenom Ivanićem, izjavio da cijeni odlučnost BiH da u potpunosti surađuje sa Haškim Tribunalom. Teme razgovora dvojice minsitara u prvom su se redu odnosile na situaciju u regionu, te bilateralne odnose BiH i Italije.

Ministar Fini je naglasio da podrška Italije Bosni i Hercegovini nije samo izraz prijateljstva i dobrote, nego je i određeni nacionalni interes Italije. On je naglasio da Italija podržava cijelu regiju Balkana zato što je to strateško područje i za Italiju i Evropu.

XS
SM
MD
LG