Linkovi

Već stoljećima se nije desilo da papa podnese ostavku


Usljed pogoršanog zdravlja pape Ivana Pavla Drugog sve se češće mogu čuti špekulacije da on možda razmatra povlačenje. Premda prema crkvenom zakonu postoji opcija napuštanja vrhovne funkcije, većina papa u prošlosti je odbijala da se povuku sa funkcije poglavara rimokatoličke crkve.

Većina eksperata politike Vatikana smatra da Papa brine da bi podnošenje ostavke predstavljalo opasan presedan koje bi crkvene frakcije mogle iskoristiti kako bi vršili buduće pritiske na papu da napusti dužnost. Već stoljećima se nije desilo da papa podnese ostavku.

Otac John Wauck, analitičar zbivanja u Vatikanu, kaže da je malo vjerovatno da će Papa Ivan Pavao Drugi podnijeti ostavku, ukoliko nije potpuno nesposoban. Prema njegovim riječima podnošenje ostavke od strane posljednjeg pape Celestina Petog nije primljeno sa odobravanjem.

Kardinal Sodano je javno govorio o mogućnosti da papa podnese ostavku i on kaže da se ta odluka nalazi u papinim rukama. Ta odluka ne leži ni u čijim rukama osim u papinim. Svako vjeruje u ljubav koju ovaj papa ima prema crkvi, svako zna da on želi najbolje crkvi. Niko ne zna, medjutim, možda je Papa napisao pismo koje će se otvoriti u slučaju da , na primjer, padne u komu.. Jednostavno, nema utvrdjene procedure za potrebu ostavke. Isto tako, kome bi to papa mogao podnijeti ostavku? Kome je uručiti? Ali, za to nema ni potrebe - ako želi, on jednostavno može dati ostavku.

Papa Ivan Pavao Drugi , iako već dugo slaboga zdravlja, je često izjavljivao da će svoju misiju obaviti do samoga kraja. Njegovi zdravstveni problemi nisu onemogućili dnevne obaveze Vatikana, koje praktički obavljaju brojni vatikanski službenici. Medjutim, samo i isključivo papa može odrediti krupne stvari unutar politike crkve, kao što je naimenovanje biskupa.

XS
SM
MD
LG