Linkovi

Umirovljeni general Radivoje Miletić će se dobrovoljno predati Haškom Tribunalu


Zvaničnici vlade u Beogradu saopštili su da će se umirovljeni general Radivoje Miletić, optužen za ratne zločine, u ponedjeljak dobrovoljno predati Haškom Tribunalu. On je optužen za jednu od ključnih uloga u masakru srebreničkih Bošnjaka 1995. godine.

Haški tribunal tvrdi da su general Miletić i general Milan Gvero, koji se tom sudu predao juče, bili bliski suradnici generala Ratka Mladića, optuženog za genocid, koji se, medjutim, još uvijek nalazi na slobodi. Haški sud je danas u medjuvremenu objavio još jednu od optužnica- tačnije, treće ime sa nedavno publikovane optužnice protiv Milan Gvere i Radivoja Miletića.

Riječ je o Zdravku Tolimiru, koji je, u vrijeme na koje se odnosi optužnica, bio pomoćnik komandanta za obavještajne i sigurnosne poslove u snagama bosanskih Srba. Na takvom položaju, gdje je blisko suradjivao sa Ratkom Mladićem, Tolimir je, prema uvjerenju haških tužitelja, bio upoznat sa planom za "čišćenje " Srebrenice i Žepe od bosnjačkog stanovništva, te učestvovao u njegovom izvršenju.

XS
SM
MD
LG