Linkovi

Predsjednik Bush se danas u Bratislavi susreo sa Vladimirom Putinom


Predsjednik Bush je večeras na putu za Washington, nakon petodnevne turneje po Evropi, koja je kulminaciju doživjela upravo danas u Bratislavi, Slovačka, susretom, a zatim i novinskom konferencijom s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom:

Gospodin Bush je kazao novinarima da je njegov susret s ruskim predsjednikom bio vrlo konstruktivan, u polju pitanja kakva su jačanje demokracije, borba protiv terorizma, i zaustavljanje širenja nuklearnog oružja. Američki je predsjendik ukazao ruskom kolegi na važnost slobode riječi, i poštivanja principa vladavine prava. Gospodin Bush je takodjer izrazio svoju zabrinutost zbog pristupa Moskve procesu demokracije:

Mogao sam podijeliti svoju brigu oko ruske odlučnosti da i ispuni te univerzalne principe. To sam učinio na jedan konstruktivan i prijateljski način.

Ruski je lider kazao da je njegova zemlja već odabrala demokraciju i da nema gledanja natrag:

Rusija je odabrala demokraciju, još prije 14 godina, neovisno i bez ičijeg pritiska izvana. Odlučila je to u vlastitom interesu i interesu ruskog naroda. To je naš konačni izbor, rekao je Vladimir Putin.

Dvojica lidera su kazali da su se složili oko toga da Iran i Sjeverna Koreja ne smiju posjedovati nuklearno oružje. Ipak, susret je za američkog predsjednika predstavljao donekle i dilemu oko toga kako izbalansirati kritiku prema Rusiji, s potrebom da Washington i Moskva suradjuju na ključnim problemima, kao što je proliferacija i rat protiv terorizma.

Prije nego su se dvojica predsjendika sastali u Bratislavi, dvije su zemlje potpisali sporazum kojem je cilj ograničiti širenje ručnih bacača protuzračnih raketa - što je tipišno oružje pogodno da teroristi obaraju avione. Takodjer je dogovoreno da se poduzmu koraci oko povećanja sigurnosti američkih i ruskih nuklearnih objekata, kao i da se ubrzaju pregovori oko postizanja dgovora do kraja godine, koji bi vodio ulasku Rusije u Svjetsku Trgovinsku Organizaciju.

XS
SM
MD
LG