Linkovi

250 hiljada djece se zlouptrebljavaju kao vojnici


Nakon jučarašnje cjelodnevne rasprave, Vijeće sigurnosti UN-a je saopćilo potrebu uspostavljanja promatračkog i izvještajnog mehanizma koji bi pratio regrutiranje djece vojnika i druga kršenja prava djece.

U izvještaju UN-a se kaže da mnoge zemlje koriste djecu kao vojnike, ali da je ta praksa u opadanju. Pomoćnik Generalnog sekretara za djecu i oružane sukobe, Olara Otunnu je jučer rekao pred Vijećem sigurnosti da su sankcije protiv zemalja koje regrutiraju djecu vojnike pomogle da se ta praksa smanji. U izvještaju UN-a se procjenjuje da se u svijetu oko 250 hiljada djece koriste kao vojnici, što je za 50 hiljada manje nego predhodnih godina.

On je naglasio da se ukupna situacija, kada je riječ o djeci popravila u Afganistanu, Angoli, Etiopiji, Eriterji, Liberiji, Sirea Leoneu i Istočnom Timoru.

U izvještaju se navodi da 42 grupe u 11 zemalja krše medjunarodne zakone koji zabranjuju korištenje djece u ratnim sukobima, medju kojima su vlade Burme, Konga i militantne grupe u Burundiju, Nepalu, Filipinima, Somaliji, Sri Lanki, Sudanu i Ugandi.

Nažalost, konastovano je da je bilo nasilja nad djecom u zonama sukoba i od strane osoblja UN-a. Gospodin Otunnu je je takav nedavni slučaj u Kongu opisao šokantnim i neprihvatljivim. Kritičari kažu da UN nema moć da disciplinira pripadnike vlastitih mirovnih snaga i da ovisi od zakona u pojedinim zemljama. Ohrabrujuće je u tom smislu što je Maroko nedavno saopštio da će pred vojni sud izvesti 6 vojnika optuženih za seksualna zlostavljanja djece u Kongu, dok su dvojica francuskih gradjana uposlenih u Misiji u Kongu, za seksualna zlostavljanja u toj zemlji sudjeni u Francuskoj.

XS
SM
MD
LG