Linkovi

Odnos između Sjedinjenih država i Francuske je možda najkompliciraniji


U okviru svoje diplomatske inicijative da se poprave američko-evropski odnosi, predsjednik Bush je tokom posjete Evropi govorio o važnosti trans-atlantskih odnosa. Ali Evropu čini mnogo različitih zemalja s različitim stavovima prema Sjedinjenim državama. Odnos između Sjedinjenih država i Francuske je možda najkompliciraniji. Kako izvještava Brian Padden, iako su te dvije zemlje saveznici u proteklih 200 godina, uvijek je postojala neka vrsta zategnutosti u njihovim odnosima.

Francuski pjevač Vigon pjeva američke pjesme svake noći u restoranu Američki san, u srcu Pariza. On kaže da Francuzi vole Ameriku.

- Već 40 godina pjevam američke melodije ovdje, o Američkom snu, i ljudi to vole.

Na drugoj strani, Frederick Royer je kritičar američke vanjske politike - on je započeo svoje vlastito satirično izdanje pod naslovom Anti-Americain. Člancima se ismijavaju američki stereotipi. U ovom izdanju, tu je natječaj da se da drugo ime Sjedinjenim državama i izmišljeni dnevni kalendar predsjednika Busha u kojem se navode takve aktivnosti kao što su bombardiranje Iraka i razgovor s Bogom.

- Ovo je odgovor na ismijavanje Francuza koje se može vidjeti u Sjedinjenim državama, kaže Royer.

Ova dva gledišta odražavaju stav ljubavi i mržnje kojeg mnogi Francuzi imaju prema Americi.

Andre Kaspi, profesor američke istorije na univerzitetu Pariz - Sorbonne kaže da se napetosti ne vežu samo za trenutnu politiku.

- Mi smatramo da su globalizacija i amerikanizacija isto - stoga, ako hodate ulicama Pariza vidjećete mnoge ljude koji nose odjeću kao u Sjedinjenim državama, koji jedu kao u Sjedinjenim državama, i u isto vrijeme žale zbog tog američkog utjecaja zbog gubitka nacionalnog identiteta. Stoga mislim da ćemo u isto vrijeme vidjeti fasciniranost Sjedinjenim državama i jaku netrpeljivost prema onome što zovu američka civilizacija, kaže profesor Kaspi.

Njihov gubitak kulturnog identiteta zajedno s ozbiljnim neslaganjima zbog jednostrane upotrebe američke vojne sile u Iraku su zaprijetili da će potkopati transatlantski savez. Ali nedavni irački izbori, diplomatska inicijativa Bushove administracije u Evropi i priznanje s obje strane da su potrebni jedni drugima su pobudili nadu za obnovljenu suradnju.

Evropske sile, osobito Francuska, znaju da moraju nešto učiniti sa Sjedinjenim državama u Iraku. Jer ako Sjedinjene države tamo dožive poraz, to će biti poraz ne samo za Amerikance već i za Evropljane - to će biti poraz za demokraciju i s obzirom da imamo istu vrstu političkih ideala, ako vi izgubite, gubimo i mi, kaže profesor Kaspi.

Ono što bi značajno moglo izmijeniti odnos između evropskih zemalja i Sjedinjenih država u bližoj budućnosti je šansa ujedinjene Evrope. Predstavnik u francuskoj narodnoj skupštini i predsjednik delegacije te zemlje u Evropskoj uniji, Pierre Leguiller kaže da bi vrsta Ujedinjenh država Evrope bila jači i utjecajniji partner i za podršku i protutežu američkom savezniku.

U budućnosti ćemo imati bolje šanse za ujedinjenu Evropu koja, uz probleme kao što su ovi na srednjem istoku i u Iraku, neće biti protiv Amerike, već će je u velikoj mjeri podržavati, kaže gospodin Leguiller, i dodaje da, dok se dobri prijatelji i pristalice možda ponekad ne slažu, ujedinjenog saveznika će biti teže ignorirati.

XS
SM
MD
LG