Linkovi

Slovačka će podržati politiku SAD na širenju slobode i demokracije


Prije susreta s Vladimirom Putinom, predsjednik Bush se jutros u srednjevjekovnom dvorcu u Bratislavi sastao sa slovačkim predsjednikom Ivanom Gašparovićem i premijerom Mikulasom Dzurindom.

U svom obraćanju okupljenima na trgu Hviezdoslav u Bratislavi, američki predsjednik je pohvalio tu bivšu komunističku zemlju za njenu podršku Sjedinjenim državama i ostalim evropskim saveznicima.

Poslali ste mirovne snage na Kosovo i izborne promatrače u Kijev. Doveli ste Iračane u Bratislavu kako bi iz prve ruke vidjeli na koji se način jedna zemlja kreće od diktature ka demokraciji. Vaš primjer je inspiracija za narode koji su tek oslobođeni. Vi pokazujete kako mala zemlja izgrađena na velikoj ideji može širiti slobodu širom svijeta, rekao je predsjednik Bush.

Slovačka će podržati politiku Sjedinjenih država zasnovanu na širenju slobode i demokracije, zasnovanu na sprječavanju širenja nuklearnog oružja, rekao je slovački premijer Mikulas Dzurinda.

Istovremeno je dvedesetak aktivista Greenpeace-a u Bratislavi postavilo veliki natpis ispod glavnog mosta na Dunavu na kojem je pisalo: Sjedinjene države-zaštitite klimu-sada!

XS
SM
MD
LG