Linkovi

Predstavnici BiH i Srbije i Crne Gore potpisali  šest bilateralnih sporazuma


Delegacije BiH i Srbije i Crne Gore /SCG/ dogovorile su danas na sastanku Međudržavnog vijeća za saradnju da sigurnosne institucije dvije zemlje nađu modele veće suradnje u ispunjavanju obaveza prema Haškom tribunalu.

Po riječima predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, dogovoreno je da sigurnosne institucije obje države, u narednom vremenu zajednički pokušaju riješiti ovaj problem, kao i probleme koji se odnose na trgovinu ljudima, drogu i terorizam.

Predsjednik SCG Svetozar Marović rekao je da je saradnju dvije zemlje u ispunjavanju obaveza prema Haškom tribunalu potrebno učiniti konkretnijom i na nivou ministarstava unutrašnjih poslova i na nivou Savjeta za nacionalnu saradnju SCG sa Haškim tribunalom i BiH, kako bi se napravio dnevni red aktivnosti koje će se zasnivati na realnim saznanjima.

Međudržavno vijeće za saradnju konstatovalo je i potpunu privrženost evropskoj perspektivi dvije zemlje i dogovorilo da nadležna tijela BiH i SCG za evropske integracije poptišu protokol o konkretnim oblicima svakodnevne političke, pravne i druge saradnje kako bi se taj posao radio skupa, racionalnije i efikasnije.

Predstavnici BiH i Srbije i Crne Gore potpisali su danas šest bilateralnih sporazuma i ugovora, sporazume o pojednostavljenju postupka protoka ljudi i robe na granicnim prelazima , sporazum o pograničnom prometu, ugovori o pravnoj pomoći u gradjanskim i krivičnim pitanjima kao i o medjusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim postupcima,te Sporazum o saradnji u oblasti odbrane.

XS
SM
MD
LG