Linkovi

Haške optužnice i Vlada Republike Srpske


Zvaničnici Vojske i Ministarstva odbrane Republike Srpske demantovali su danas da se na teritoriji ovog entiteta nalazi general Radivoj Miletić optuženik Haškog tribunala. Ujedno,Vlada Republike Srpske je pozdravila podizanje optužnice protiv nekadašnjeg komandanta Armije B i H, Rasima Delića.

General-major Radivoj Miletić, optužen pred Haškim tribunalom se ne nalazi na teritoriji Republike Srpske. Saopšteno je ovo danas iz Informatine službe Generalštaba Vojske Republike Srpske, a ove navode je potvrdio i portparol entitetskog Ministasrtva odbrane, Branko Trkulja.

»General-major Radivoj Miletić, protiv kojeg je Haški tribunal danas objavio optužnicu za ratne zločine počinjene u B i H penzionisan je 1996.godine i od tada se ne nalazi u Republici Srpskoj, odnosno, u Vojsci RS, odnosno, Ministarstvu obrane Republike Srpske. General Miletić je do penzionisanja obavljao dužnost načelnika sektora za operativno-nastavne poslove u Glavnom štabu Vojske Republike Srpske.«

Inače, danas je Vlada Republike Srpske, koja je održala prvu sjednicu u novom sazivu, saopštila da podizanje optužnice protiv ratnog komandanta Armije B i H, Rasima Delića predstavlja još jedan dokaz da su tokom rata u Bosni i Hercegvini zločine činile sve zaraćene strane i da su žrtve zločina bili i Srbi. Vlada je potvrdila da je još 5.novembra 2002.godine dostavila dokumentaciju Okružnog javnog tužilaštvu u Doboju protiv Rasima Delića, Haškom tribunalu. U ovim spisima se navodi da se Delić tereti za neselektivno granatiranje Doboja, Modriče, Teslića i Petrova te formiranje zatvora i logora za Srbe na području opština Tuzla, Zenica i Zavidovići koji su bili pod kontrolom mudžahedina.

Danas se oglasio i advokat Duško Tomić,koji zastupa oficira Al Kaide Ali Ahmeda Ali Hamada koji izdržava 12-godišnju zatvorsku kaznu u Zenici, potvrdivši da njegov štićenik izražava spremnost da svjedoči pred Haškim tribunalom o zločinima mudžahedina u slučajevima Rasima Delića i drugih lica optuženih pred ovim sudom.

XS
SM
MD
LG