Linkovi

Milan Gvero, optužen za ratne zločine nad Muslimanima u BiH, dobrovoljno doputovao u Hag


Milan Gvero, optužen za ratne zločine nad Muslimanima u BiH, dobrovoljno doputovao u Hag

Penzionisani general Vojske Republike Srpske Milan Gvero, optužen za ratne zločine nad Muslimanima u BiH, smješten je danas po podne u pritvor Haškog tribunala u Sheveningenu pošto je dobrovoljno doputovao iz Beograda, potvrđeno je u Hagu.

Danas objavljena optužnica haških tužitelja je posljednja u nizu optužnica koje se bave genocidom u Srebrenici. Prije Milana Gvere i Radivoja Miletića, za srebreničke zločine je optuženo 12 osoba, medju kojima su Slobodan Milošević, Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Inače, objavljena optužnica je puna precrtanih mjesta, što upućuje da na njoj stoji još jedno ime koje, do daljnjeg, ostaje tajna.

U vrijeme koje obuhvata haška optužnica, Gvero je bio pomoćnik Ratka Mldića za moral, a Miletić je bio na dužnosti načelnika Glavnog štaba vojske bosanskih Srba.

Obojici se na teret stavljaju zločini koji se kvalificiraju kao progon na političkim, vjerskim ili rasnim osnovama, gdje se pominju ubistva, okrutni postupci prema zatočenicima logora, uništavanje imovine, prisilni transfer civila i deportacije.

Gvero je, prema optužnici, aktivno pomagao Ratka Mladića, te davao, kako se naglašava, lažne izjave UNPROFOR-u o bošnjački napadima na punktove UN-a, kao i o namjerama komande srpskih snaga.

On je, uz to, učestovao u organizaciji hapšenja srebreničkih Bošnjaka.

Fokus optužnice je na "Direktivi 7" Radovana Karadžića, dokumentu koji je sastavio optuženi Radivoje Miletić. Pored ostalog, tom se direktivom nalaže fizičko odvajanje Srebrenice i Žepe, te stvaranje "neizdrživih prilika, potpune nesigurnosti za stanovništvo", koje bi bilo ostavljeno bez nade u dalji opstanak na tom području.


XS
SM
MD
LG