Linkovi

Zvanično odpečaćena Haška optužnica protiv Rasima Delića


Rasima Delića, nekadašnjeg zapovjednika Armije BiH, haška optužnica tereti za ubistva surove postupke i slilovanja počinjena od strane mudžahedina kojima je zapovjedao optuženi. Njegova krivnja je da on te zločine nije spriječio niti kaznio.

Poslije najave iz Sarajeva da će Rasim Delić dobrovljno doći u Hag naredne sedmice, na traženje tužitelja je danas poslijepodne skinut pečat sa njegove optužnice- ona u četiri tačke tereti bivšeg zapovjednika Armije BiH za ubistva, surove postupke i silovanja, što haški tužitelji kvalificiraju kao kršenje zakona i običaja ratovanja.

Prema principu zapovjedne odgovornosti, Delić se tereti zbog toga što nije snagom svoga položaja zaustavio zločine i kaznio krivce.

Na listi zločina, prvi je onaj počinjen juna 1993. godine u selu Maline u poštini Travnik. Mudžahedini su iz kolone od oko 200 zarobljenih pripadnika HVO i hrvatskih civila, lišenih slobode nakon akcije Armije BiH, izveli izmedju 35 i 40 ljudi i streljali ih na obližnjem raskršću. Šestorica zatočenih su preživjeli egzekuciju i kasnije su svjedočili u procesima protiv bivših zapovjednika Armije BiH, Envera Hadžihasanovića i Amira Kubure.

Zločin se dogodio 8. juna, na dan kada je Delić preuzeo dužnost komandanta Glavnog štaba, a time preuzeo i zapovjednu odgovornost za zločin.

Ostali zločini, opisani u optužnici su se dogodili dvoije godine kasnije i izvršili su ih, opet, mudžahedini. Pripadnici jedinice El Mudzahid, koja je osnovana po naredjenju optuženog, su u napadu na Kršvine u opštini Zavidovići, zarobili nekoliko vojnika snaga bosanskih Srba. Na licu mjesta su odsjekli glave dvojici zarobljenih, a ostale su, nakon premlaćivanja, prebacili u logor Kamenica.

Tu je, 24. jula, ubijen još jedan od zarobljenih, a njegova glava je okačena na kuku u ćeliji gdje su boravili ostali zarobljenici...Tužitelji tvrde da je Delić znao za ove zločine ali je propustio da kazni njihove počinitelje.

Navode se, zatim, ubistva, zlostavljanja i silovanja koja su izvršili mudžhedini nad zarobljenicima naokon operacije na planini Ozren, kada je zarobljeno oko 60 vojnika VRS, nekoliko žena i civila. Svi su odvedeni u logor Kamenica, gdje su žene izložene seksualnom zlostavljanju a o zarobljenim vojnicima se tu gubi svaki trag, i oni se i dan danas se vode kao nestali. I za takve akcije mudžahedina je znao tadašnji zapovjednik Armije BiH, a danas i zvanično haški optuženik, ali nije poduzeo nikakve mjere da spriječi zločine i kazni krivce.

XS
SM
MD
LG