Linkovi

R. Delić: optužnica ima cilj da vrh Armije BiH, dovede pred Haški Tribunal


Ratni komandant Armije BiH Rasim Delić, u Hag će otputovati u ponedjeljak, 28.februara. Protiv generala Delića, Tužilaštvo Haškog Suda, podiglo je optužnicu, zbog posredne komandne odgovornosti, za zločine počinjene nad Srbima u području Ozrena i Vozuće.

Evo šta o samoj optužnici za Glas Amerike kaže general Delić:

"Treba reći da je optužnica Haškog Tribunala iznenadila i mene, s obzirom da nikada sa mnom iz Haškog Tribunala niko nije obavio nikakav razgovor, niti me je pitao o konkretnoj temi. Ova optužnica ima određeni cilj: Da vrh Armije, dovede pred Haški Tribunal, po optužnici koja je u najmanju ruku čudna, apsurdna.

Temelji se na komandnoj odgovornosti u odnosu na jedinicu, koja je u sistemu rukovođenja i komandovanja daleko od mog resora odlučivanja. Ona je negdje četvrta po hijerarhiji, po dubini. To pokazuje da je riječ o jednoj nategnutoj optužnici s ciljem da se nakon jednog, pred sudom pojavi i drugi komandant Armije BiH.

Treba imati u vidu da je Armija BiH, vodila antifašistički rat, a takve koj isu vodili antifašističku borbu, niko nije osuđivao. U ovom slučaju, radi se o nama, koji smo vodili jedan ovakav rat, čiji je cilj bio odbrana golog identiteta, pa i civilizacijskih vrijednosti, kojima se mnogi diče, a na ovom primjeru to krše!"

Član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić izjavio je da je u Hagu mjesto da se dokaže istina i pravda i da vjeruje da će ratni komandant Armije BiH Rasim Delić, pred Haškim tribunalom "dokazati da nije kriv".

"Za nas je general Delić komandant Armije BiH, koja je branila državu od agresije i naroda od uništenja", rekao je član Predsjedništva BiH, Sulejman Tihić!

Optužnicu protiv generala Delića, borci Udruženja "Zelene beretke" smatraju dokazom pokušaja međunarodne zajednice da se izjednače žrtve i agresor.


XS
SM
MD
LG