Linkovi

Iran sa nuklearnim oružjem bio bi vrlo destabilizirajuća snaga u ovom svijetu


Predsjednik Sjedinjenih država George W. Bush izjavio je da je od ključne važnosti da Iran čuje što slobodni svijet govori o nastojanjima te zemlje da se domogne nuklearnog oružja.

”Iranci trebaju znati da slobodni svijet surađuje na vrlo jasnoj poruci - ne razvijajte programe nuklearnog naoružanja. Razlog zbog kojeg šaljemo takvu poruku je jednostavan - Iran sa nuklearnim oružjem bio bi vrlo destabilizirajuća snaga u ovom svijetu.

Gospodin Bush je takođe istakao da sa nestrpljenjem očekuje naredne razgovore sa liderima evropskih zemalja o nuklearnim ambicijama Iraka. Po njegovoj ocjeni vrlo je bitno da se o tome postigne potpuna saglasnost.

Sada o nuklearnom programu Irana sa predstavnicima te zemlje pregovaraju visoki zvaničnici Britanije, Francuske i Njemačke. Evropljani pokušavaju privoljeti režim u Iranu da trajno i definitivno obustavi procese na obogaćivanju uranijuma. Za uzvrat Iranu se nude značajne ekonomske olakšice i pomoć.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice je saopštila da Sjedinjene države cijene nastojanja Evropljana da ubijede Iran da se obaveže na neće zlouptrebiti pograme mirnodopskog korištenja nuklerne energije i da će poštovati međunarodne obaveze.

”Irancima je pružena mogućnost da pokažu da su spremni držati se tih obaveza. Mislim da je poruka jasna i Iranci je trebaju čuti. Mi ih uvijek možemo podsjetiti i na to da postoje i drugi koraci koje međunarodna zajednica ima na raspolaganju ukoliko se pokaže da nisu spremni pridržavati se međunarodnih obaveza.“

Prema riječima gospođe Rice, pitanje iranskog nuklearnog programa moglo bi će naći i pred članovima Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda sa mogućnošću uvođenja sankcija ukoliko Iran propusti da ispuni obaveze. Iranska vlada treba da shvati, kaže američka državna tajnica, da pregovori sa Evropljanima ”nisu i neće biti neka vrsta sporednog puta koji će im dozvoliti nastavljanje nuklearnih aktivnosti. ”Ti pregovori ustvari treba da isključe takvu mogućnost” - istakla je gospođa Rice.

XS
SM
MD
LG