Linkovi

U susret summitu Bush-Putin, sigurnosne mjere bez presedana


U operaciji pružanja sigurnosti bez presedana u Slovačkoj, vlasti su pojačale kontrole na ključnim graničnim prelazima, glavnim aerodromima i željezničkim stanicama, i zatvorile glavni grad pred sutrašnji samit između američkog predjsednika George W. Busha i ruskog predsejdnika Vladimira Putina.

Policija je rapoređena svugdje u snijegom prekrivenom glavnom gradu Slovačke sa 430 hiljada stanovnika, preusmjeravajući saobraćaj, izvodeći kontrole automobila i ljudi, i raspoređujući se kod ključnih vladinih ureda, hotela i srednjevjekovnog dvorca u Bratislavi, mjestu održavanja samita.

Biće raspoređeno prekAo 5 hiljada i 300 policajaca, 400 vatrogasaca, i 400 vojnika pod policijskom komandom. Za tehnički aspekt ovakvih mjera od vlade smo primili 7.1 milion dolara, kaže Monika Kuhajdova, glasnogovornica ministarstva unutrašnjih poslova.

Ta suma uključuje i novu opremu, kao što je specijalno vozilo za prevoz delegata, kao i prekovremeni rad za jaku policijsku prisutnost. Tu su još i oklopna vozila, hemijska laboratorija i helikopterske patrole. Ministarstvo odbrane je saopćilo da će pet aviona tipa MIG-29 biti spremno u slučaju zračnog napada, dok su neki od njih vršili preletanja grada posljednjih dana.

Policija je za ovaj događaj prošla kroz specijalni trening u više navrata. Pitanje kojem smo posvetili najviše pažnje je trening o tome kako se suočiti s onima koji narušavaju javni red i mir i onim što bi moglo prerasti u prosvjede, kaže gospođa Kuhajdova.

Nama je stalo do cjelokupne situacije u svijetu i onog šta dvojica predsjsednika, Bush i Putin, čine. Mi brinemo za način na kojeg sve to utječe na nas i želimo pokazati da smo ovdje prisutni, kaže studentica Lydia Mataskova.

Zvaničnici kažu da ne očekuju nevolje od prosvjednika, dodajući da se oni vjerovatno neće ni okupljati u većem broju. Vlasti su organizatorima grupe aktivista nazvane Ni Bush ni Putin rekli da premjeste manji prosvjed kojeg su planirali za sutra. Očekuje se da će razgovorima dvojice lidera sutra dominirati pitanje Iraka. Jedno od istraživanja javnog mijenja provedeno prošle sedmice, koje baš ne ide u prilog Bushovoj administraciji, pokazuje da više stanovnika slovačke vidi ruskog predsjenika Vladimira Putina kao čovjeka koji može bolje garantirati demokraciju u svijetu. 43% od 505 ispitanika, u istraživanju koje je provela agencija Markant, navodi da Putin pruža bolju zaštitu nego Bush, kojeg je podržalo 36% ispitanika.

XS
SM
MD
LG