Linkovi

Zvaničnici tri nacionalne stranke i PDP-a dogovorili da državna Vlada nastavi rad u istom sastavu


U bosanskohercegovačkom ljetovalištu na Jadranskom moru, u Neumu, danas je završen sinoć započeti sastanak najviših predstavnika HDZ-a, SDS-a, PDP-a i SDA o – kako je saopšteno – funkcionisanju izvršne i zakonodavne vlasti u BiH.

Treba reći kako je dobar dio javnosti očekivao, a neke od stranaka i najavljival kroz medijske istupe da će biti riječi i o ustavnim promjenama, no čini se da su se stranke iz RS-a tome oštro usprotivile, prijeteći da u tom slučaju neće ni doći u Neum.

Novinarima se danas obratio jedino član Predsjedništva BiH, Dragan Čović, koordinator ovog sastanka, saopštivši kako je dogovoreno da stranke parlamentarne većine rade na ispunjavanju uslova za prijem u NATO-ov program Partnerstvo za mir, te za otvaranje pregovora sa EU o stabilizaciji i pridruživanju i to do kraja ove godine.

Priključenje Partnerstvu za mir podrazumijeva hapšenje najtraženijih sa haških optužnica, a gospodin Čović je – nakon novinarskog pitanja – podsjetio da je saradnja sa Hagom jedini uslov za prijem.

Dogovoreno je takođe i da Vijeće ministara BiH, nakon višemjesečne blokade, nastavi sa radom u punom sastavu?

Zvaničnici tri nacionalne stranke i PDP-a dogovorili su se da državna Vlada nastavi da djeluje i to – u ovom momentu – u potpuno istom sastavu, dakle uključujući i predstavnike PDP-a, što će praktično najvjerovatnije značiti da će gospodin Mladen Ivanić, koji je također bio podnio ostavku, i dalje biti šef bh. diplomatije.

Dodajmo još kako su se vladajuće stranke složile i da zajednički nastave raditi i to – kako je saopšteno – na principima Daytonskog sporazuma.

Rečeno je da će sljedeći sličan sastanak biti održan za mjesec dana u organizaciji SDS-a i da bi jedna od tema mogla biti reforma policije i vojske.

XS
SM
MD
LG