Linkovi

Reakcije iz Republike Srpske na optužnicu protiv Rasima Delića


Predstavnici Saveza logoraša Republike Srpske pozdravili su danas podizanje optužnice protiv nekadašnjeg komandanta Armije B i H, Rasima Delića dok je Udruženje porodica nestalih saopštilo da se još uvijek traga za više od 200 lica stradalih na Ozrenu za šta se tereti general Delić.

Tokom proteklog rata na Ozrenu je stradalo 459 srpskih vojnika i civila dok se za 234 osobe još uvijek traga. Saopštili su ovo danas predstavnici Udruženja porodica nestalih iz Doboja podsjećajući da su zločine nad ovim ljudima, uglavnom, izvršili pripadnici jedinice »El mudžahid« koja se, kako ističu, nalazila pod komandom generala Rasima Delića, optuženog za ratne zločine pred Haškim tribunalom.

Takođe se navodi da je ova jedinica masakrirala šezdesetak srpskih zarobljenika u logoru Kamenica kod Zavidovića te da su njihova tijela premještena na, do danas, nepoznatu lokaciju.

Podizanje optužnice protiv Rasima Delića pozdravio je i predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske, Branislav Dukić.

»Podizanjem optužnice protiv ratnog komandanta i aktuelnog savjetnika za vojna pitanja Sulejmana Tihića, pokazuje da smo bili u pravu kada smo insistirali kod glavnog tužioca, Karle del Ponte i dostavili joj brojnu dokumentaciju da će biti optužen Rasim Delić. Obzirom da se u Hagu nalazi Sefer Halilović i načelnik Generalštaba, general Hadžihasanović jasno potvrđuje da je muslimansko političko i vojno rukovodstvo smišljeno i organizovano vršilo brojne zločine nad Srbima.«

Branislav Dukić je izrazio očekivanja da će optužnice pred Haškim tribunalom ili Sudom BiH biti podignute i protiv drugih osoba koje su činile zločine nad srpskim stanovništvom te da bi tek nakon toga moglo doći do pomirenja u Bosni i Hercegovini.


XS
SM
MD
LG