Linkovi

Radnicima rafinerije nafte Bosnaski Brod Vlada RS duguje 12 plata


Predstavnici sindikata jedine bosanskohercegovačke rafinerije nafte u Bosanskom Brodu najavili su da će organizovati proteste zbog toga što se radnicima ovog kolektiva duguje 12 plata.

Oko 1450 radnika rafinerije nafte u Bosnakom Brodu se nalazi na ivici egzistencije pošto Vlada Republike Srpske zaposlenima duguje 12 plata kao i sredstva za uplate obaveza za penziono-zdravstveno osiguranje za 17 mjeseci.

Izjavio je ovo danas predsjednik sindikta u rafineriji Slavko Vidić, naglašavajući da će radnici organizovati proteste u Banjaluci ukoliko Vlada hitno ne izmiri obaveze prema zaposlenima i u što kraćem roku ne obezbjedi redovan rad jedine bosanskohercegovačke rafinerije nafte.

Inače rafinerija je u prošloj godini radila svega dva mjeseca i za to vrijeme je preradila oko 200.000 tona nafte što je tek deseti dio iskorištenosti kapaciteta.

Prema riječima predsjednika sindikata naftne i hemijske industrije Republike Srpske, Zlatka Tanasića najveći problem je u tome što je tržište u Bosni i Hercegovini podijeljeno tako da se nafta iz rafinerije Brod ne prodaje u Federaciji.

»Rafinerija Brod ima instalisanih kapaciteta negdje oko dva miliona tona, trenutno. Znači da bi ona mogla da snabdjeva kompletno tržište Bosne i Hercegovine a da je potreba za naftnim derivatima iz rafinerije Brod, normalno, da bi ona radila i većim kapacitetom i tako unosila u budžet i Federacije i Republike Srpske daleko veća sredstva.«

Predstavnici sindikata rafinerije nafte u Bosanskom Brodu zatražili su od Vlade Republike Srpske, kao većnskog vlasnika ovog kolektiva, da hitno pronađe i strateškog partnera koji bi bio sposoban da obezbjedi redovno snabdijevanje sirovom naftom,pošto zbog zaduženosti, rafinerija to nije u mogućnosti.XS
SM
MD
LG