Linkovi

Pred sastanak vladajućih partija u Neumu


Predstavnici Srpske demokratske stranke i Partije demokratskog progresa potvrdili su danas da će prisustvovati sutrašnjem sastanku čelnika vladajućih stranaka u Bosni i Hercegovini koji će se održati u Neumu, odbacujući mogućnost da se na ovom skupu raspravlja o izmjenama državnog Ustava.

SDS će na sastanku čelnika vladajućih stranaka u B i H zastupati stavove koji proizilaze iz nedavno potpisanog sporazuma šest srpskih političkih stranaka o principima usaglašenog političkog djelovanjai ne postoji mogućnost bilo kakvih zaključaka koji nisu rezultat konsenzusa unutar Republike Srpske. Izjavio je ovo predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić uoči sutrašnjeg sastanka u Neumu.

Šef poslaničkog kluba SDS-a u Narodnoj Skupštini, Borislav Bojić je poručio da će ova partija na ovom sastanku imati i određene zahtjeve.

»Razgovaraće se o funkcionisanju zajedničkih organa. Ono što će biti sigurno zahtjev Srpske demokratske stranke, to znam da je na Predsjedništvu usaglašeno, s obzirom da smo mi nezadovoljni sa radom ministra pravde, gospodina Kovača, tražićemo njegovu smjenu.«

Lider Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić je naglasio da će ova stranka u Neumu insistirati na dosljednom poštovanju Dejtonskog sporazuma i principu konsenzusa i ravnopavnosti te da će od toga zavisiti dalje učešće predstavnika PDP-a u Savjetu ministra B i H.

Generalni sekretar ove stranke, Nevenka Trifković naglašava da je moguć razgovor o mnogim temama osim o izmjenama državnog Ustava.

»Svaka druga, eventualno, rasprava, odnosno, na drugu temu, kako se i reklo ovih dana da bi se moglo raditi i o temi izmjena Ustava, naša delegacija neće u tom učestvovati.«

I predsjednik Srpske radikalne stranke Republike Srpske, Milanko Mihajlica je danas poručio da niko iz ovog entiteta nema mandat da razgovara o izmjenama Ustava Bosne i Hercegovine.XS
SM
MD
LG