Linkovi

Pred novi susret Bush-Putin


U četvrtak, 24 februara, predsjednik Bush putuje za Slovačku gdje će se susresti sa Ruskim predsjednikom, Vladimirom Putinom. Mnogi u tom susretu vide prvu ozbiljniju provjeru politike predsjednika Busha, najavljene u inauguralnom govoru, o podršci demokraciji i suprostavljanju autoritarnim režimima u svijetu.

Nakon njihovog prvog susreta 2001, predsjednik Bush je bio uvjeren da je gospodin Putin osoba kojoj se može vjerovati.

Gledao sam čovjeka u oči, i ustanovio sam da je otvoren i vrijedan povjerenja...Pronikao sam u njegovu dušu, rekao je predsjednik Bush.

Ta lična veza je ojačala tri mjeseca kasnije kada je ruski predsjednik bio prvi strani lider koji je nazvao gospodina Busha nakon terorističkih napada na New York i Washington. Rusija je brzo postala vrijedan saveznik u borbi protiv terorizma.

Andrew Kuchins, Direktor centra za Moskvu, Zadužbine Carnegie, za medjunarodni mir.

”Vrhunac suradnje smo imali u borbi protiv terorizma, u naporima da se talebani istjeraju iz Afganistana 2001, 2002. Naširoko su razmjenjivani obavještajni podaci. Nakon toga suradnja je počela da opada.“

Nasuprot ranoj suradnji, bilo je dosta oštrih neslaganja, najviše u vezi protivljenja Moskve, Francuske i Njemačke američkoj invaziji Iraka. Moskva i Washington su se takodjer medjusobno optuživali za mješanje u izbore u Ukrajini.

John Hulsman, Fondacija Heritage, misli da je romansa završena.

John Hulsman proučava evropska pitanja pri Hartiage fondaciji u Washingtonu. On kaže da autoritarne akcije koje je gospodin Putin poduzeo, uključujući gušenje neovisnih medija, zapljenjenje imovine naftne kompanije Yukos, i konsolidaciju političke moći, čini malo vjerovatnim da Rusija postane blizak, stalni saveznik Sjedinjenih Država.

Predsjednik Bush, još uvijek, želi da medjusobni odnosi budu unapredjeni.

Važno je za Rusiju i Sjedinjene Države da imaju takvu vrstu odnosa da kada se ne slažemo to možemo uraditi na prijateljski i pozitivan način, ističe predsjednik Bush.

Medjutim postizanje toga može biti teško. Ranije ovog mjeseca, državni sekretar, Condoleezza Rice se susrela sa ruskim kolegom što je opisano kao susret razmirica. Izvještava se da je gospodja Rice rekla ruskom ministru vanjskih poslova Sergeyu Lavrovu da napad Moskve na disidente otežava Rusko-Američke odnose.

Andrew Kuchins kaže da je američka delegacija bila dodatno razočarana sadržajem gospodina Lavrova koji se fokusirao na listu primjedbi i zabrinutosti.

”To je bilo posebno razočaravajuće jer mislim da je za administraciju, posebno za predsjednika Busha, ovaj susret u Bratislavi vrlo značajan i da će uspostaviti ton Američko-Ruskih odnosa u narednih četiri godine.“

Ni jedan lider ne može dozvoliti neuspjeh tih odnosa, Nekoliko experata za vanjsku politiku rekli su za Glas Amerike, da se očekuje nekoliko pozitivnih stvari od tog summita, uključujući veću suradnju u borbi protiv proliferacije oružja za masovna razaranja i podršku Ruskom pristupu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Medjutim, John Hulsman ne očekuje da će suradnja biti na nivou ranih obećanja.

John Hulsman, iz Fondacija Heritage: To znači da ćemo imati iskričavo, teško partnerstvo, vrijedno postojanja, vrijedno pokušaja, ali sa druge strane, trebamo to gledati onakvim kavim zaista jeste.

Odnose u kojima su potrebe, a ne lična posvećenost, najvažnije.

XS
SM
MD
LG