Linkovi

Tajno snimani privatni razgovori G.W. Busha


Dok je predsjednik Bush bio na putu za Evropu, kod kuće su iskrsli neki novi detalji iz njegove prošlosti. Njegov stari prijatelj, pojavio se sada u javnosti sa trakama tajno snimljenih razgovora koje je vodio sa George W. Bushom dok je on bio guverener Texasa i spremao se za predsjendičku utrku.

- Zdravo gospodine Wead...spojiću vas sa guvernerom Bushom.

Trake, koje je snimio bivši Bushov prijatelj od povjerenja, Doug Wead, pružaju rijedak uvid u privatnost George-a W. Busha, dok se pripremao za predsjedničku kampanju 2000-te...zabrinut da bi njegovi oponenti mogli iskopati neke prljave stvari iz njegove prošlosti. On kaže da je pitao svog najvišeg političkog savjetnika - Šta da radi?

”Znate, ja sam to pitao Karla Rovea, jer mogu garantirati da će oni pokušati da nadju nešto, da kažu nešto. On ne misli da će mediji išta reći ukoliko ne postoji odgovarajuća evidencija.“

Gospodin Bush na tajno snimljenoj traci objašnjava zašto nikada neće odgovoriti na pitanje o uzimanju droga.

”Ja ne bih odgovorio na pitanja o marihuani. Znate zašto? Ja želim da vodim, ja želim da postavim...želite li da vaše dijete kaže, hej tata, predsjednik Bush je probao marihuanu, mislim da ću i ja?“

Wead kaže da je te razgovore snimio jer Busha vidi kao istorijsku ličnost, ne zato da bi promovirao svoju novu knjigu: Uzdizanje predsjednika.

”Mogu vam odmah reći da snimke nisam pravio zbog novca. Da sam želio pare mogao sam trake prodati i zaraditi dosta para.“

Iz Bijele kuće nisu zadovoljni tim rijetkim iznevjerenjem osobe od Bushovog povjerenja. Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan je jednostavno rekao: To su bili neobavezni razgovori koje je tadašnji guverner Bush vodio sa osobom za koju je mislio da je prijatelj.

Predsjednika Busha smo često čuli kako govori o svojoj vjeri. Na traci on kaže da neće sljediti preporuke evanđelista koji žele da istjera homoseksulace.

Wead: On kaže da ste obećali da nećete imenovati homoseksualce.
Bush: Ne, rekao sam da neću odpuštati homoseksualce. Ja neću diskriminirati ljude.

Bez obzira šte je želio Bushov nekadašnji prijatelj Weade, činjenica je da na tajno snimljenim trakama, Bush privatno, govori veoma slično onome što kaže javno.

XS
SM
MD
LG