Linkovi

Treći ponedjeljak u februaru amerikanci slave Dan predsjednika


U Sjedinjenim državama danas je državni praznik - Presidents Day, odnosno Dan predsjednika. Amerikanci danas slave i odaju počast svim presjednicima, počev od prvog predsjednika, Georga Washingtona. Uz njega i Abraham Lincoln, još jedan od američkih predsjedničkih velikana, također je rođen u februaru. George Washington u povijesti ostaje zapamćen kao predsjednik koji je vodio Amerikance do pobjede u dugom ratu za neovisnost od tadašnje britanske krune. Njegova uloga u usvajanju američkog ustava, kao i prilikom uspostavljanju američke vlasti je nezaobilazna. Kao prvi američki predsjednik, on je uspostavio primjer nesebične vladavine u korist naroda i strpljenja prilikom korištenja ovlasti, zbog čega je naišao na odobravanje širom svijeta.

Način na koji je vodio tadašnje Sjedinjene države u miru i ratu bio je obilježen njegovim vjerskim ubjeđenjima, ali i dubokim vjerovanjem i tolerancijom da i drugi imaju pravo na vlastita vjerska ubjeđenja.

Kao predan kršćanin, George Washington je vjerovao da je Bog izvor iz kojeg legitimno utemeljeni i izabrani predstavnici naroda crpe vlast i iz kojeg potiču temeljna ljudska prava. Najvažnija od tih prava bila su pravo na slobodu i vjeru. O takvim njegovim uvjerenjima svjedoče, pored ostalog, i pisma koja je uputio pripadnicima baptističke crkve Virginije, članovima jevrejske kongregacije u današnjoj američkoj saveznoj državi Rhode Island, te američkim kvekerima.

Za Georga Washingtona, tolerancija nije bila u sukobu sa vjerom. Prava i iskrena vjera tražila je, po njemu, poštovanje temeljnih prava drugih. U oproštajnom obraćanju on je zatražio od Amerikanaca da uvijek djeluju u skladu sa njihovim religijskim uvjeđenjima: Živiti u dobroj vjeri i pravdi prema svim ljudima drugih nacija - rekao je u tom obraćanju George Washington - religija i moral upravo to traže i podrazumijevaju.

XS
SM
MD
LG