Linkovi

Nakon zločina, radio u Komisiji za ispitivanje ratnih zločina


Danas je tokom dokaznog postupka optužbe na sudenju Seferu Haliloviću svjedočio jedan od počinitelja zločina nad hrvatskim civilima sjela Grabovica, septembra 1993. godine.

Enes Šakrak je na današnje svjedočenje došao iz bh zatvora gdje služi deset godina zatvora zbog ubistva dvoje hrvatskih civila, Ljubice Zadro i njene četverogodišnje ćerke Mladenke. U vrijeme zločina je pripadao devtoj motorizovanoj brigadi Prvog korpudsa Armije BiH- a brzinu pravde, koja ga je stigla tek 2003. godine, ilustrira skoro ironična činjenica da je nakon demobilizacije radio u Komisiji za ispitivanje ratnih zločina.

Ubistva hrvatskih civila su, prema današnjem svjedoku, započela 8. septembra - to jutro je njemu i ostalim vojnicima komandir voda saopštio: "Pobijte sve Hrvate u selu".

Od kojeg je visokog zapovjednika stigla ta naredba, svjedok Šakrak, dvostruki ubica, ne zna, ali se sjeća da se tada našao pred kućom porodice Zadro, gdje su ubili Ivana i Matiju Zadro, a on sam je ispalio rafal na Ljubicu i njenu četvrogodišnju kćerku.

XS
SM
MD
LG