Linkovi

Pobunjenici u Iraku napali u vrijeme Ashure


Pobunjenici u Iraku su napali na nekoliko mjesta danas šiite, i to u vrijeme izuzetno važnog vjerskog obilježavanja za šiite, Ashure. Kako su saopćili iračka policija i bolnički predstavnici, najmanje je 31-a osoba ubijena, a na desetke ih ranjeno u 5 odvojenih napada. U dva od napada su se napadači - samoubojice približili vjernicima koji su izlazili s džume, i detonirali explozive.

U jednom je napadu opet minobacačka granata pala na kafić u blizini džamije u jednom šiitskom naselju. Četvrta se eksplozija dogodila na kontrolnoj tački koju drže iračka policija i nacionalna garda zajedno, a peti napad se dogodio ispred šiitske džamije u Iskenderiji.

U odvojenom nasilju - američka je vojska saopćila da je poginula jedan, a ranjena dva američka vojnika u ekplozxiji postavljenoj pored puta. U medjuvremenu stiže vijest da su pobunjenici u Iraku objavili video snimak dvojice indonezijskih novinara koji se vode nestalim od utorka, a koji su oteti u gradu Ramadiju. Na snimku se vide žena i muškarac, novinari TV stanice u Indoneziji, a grupa koja se naziva Mujahedeen u Iraku, tvrdi da ih drži. Indonezijsi predsjednik je pozvao na njihovo puštanje, rekavši da su otišli u Irak da za najmnogoljudniju islamsku zemlju izvještavaju iz prijateljske i profesionalne namjere.

XS
SM
MD
LG