Linkovi

U kojem će pravcu ići američko-evropski odnosi?


Predsjednik Bush u nedjelju stiže u Brisel, prvu stanicu njegove evropske turneje u okviru koje će još posjetiti Njemačku i Slovačku gdje će se posebno susretsi sa ruskim predsjendikom Vladimirom Putinom.

Predsjednik Bush je pred polazak rekao da je njegov glavni cilj podsjetiti amerikance i evropljane na značaj transatlanskog saveza, i da uprkos razlikama u prošlosti oni dijele ljubav prema slobodi i poštivanje slobode.

Predsjednik je i u svom inauguralnom govoru najavio jačanje saveza sa Evropljanima.

Mi poštujemo vaše prijateljstvo, mi se oslanjamo na vaše savjete, i vašu pomoć, rekao je predsjendik Bush.

I tako je odpočeo proces popravljanja veza sa Evropskim zemljama nakon dvije godine gorko zategnutih odnosa zbog američke invazije Iraka.

Državni sekretar Condoleezza Rice je nedavno u Francuskoj podstakla te napore kada je naglasila viziju Bushove administracije za novo transatlansko partnerstvo.

”Amerika je spremna za rad sa Evropom na našem zajedničkom sadržaju i Evropa mora biti spremna da radi sa Amerikom. Nakon svega, istorija će nas suditi ne po našim starim neslaganjima, nego po našim novim postignućima.“

Mnogi, medjutim, sa obje strane Atlantika, pitaju - U kojem pravcu će ti odnosi ići?

Robin Niblett je direktor Evropskog programa Centra za Strategiju i Medjunarodne studije u Washingtonu: Evropljani će željeti jako partnerstvo sa Sjedinjenim Državama, ali partnerstvo koje je zasnovano na jednakim pravima, a ne na principu liderstva i sljedbenika.

Sa svoje strane administracija predsjednika Busha bi željela da to partnerstvo uključi širu evropsku ulogu u Iraku.

John Hulsman, iz Fondacije Heritage u Washingtonu kaže da evropljani kao i amerikanci ne mogu priuštiti neuspjeh u Iraku: Mislim da je sada ključno da kažemo evropljanima, da niko ne želi neuspjeh u Iraku. Bez obzira da li se slažete sa onim što je Amerika uradila ili ne, realnost je tu. Neuspjeh u Iraku će štetiti Evropi koliko i Americi, prema tome hadje da radimo zajedno, i to uspješno završimo.

Dva druga važna pitanja na Srednjem Istoku: Izraelsko-Palestinski mirovni napori i Iranske nuklearne ambicije se takodjer pojavljuju u transatlanskim odnosima.

Sigurno je da će se razgovarati i o namejrama evropskih zemalja da Kini ukinu embargo na oružje.

Medjutim, kada razgovori odpočnu u centru pažnje neće toliko biti uspjeh u rješavanju pojedinih pitanja, koliko kvalitet ukupnih odnosa Sjedinjenih Država i Evrope.

Britanski premijer, Tony Blair je to otvoreno rekao prošlog mjeseca na Svjetskom ekonomskom forumu.

- Ako Amerika želi da ostatak svijeta bude dio programa kojeg su postavili, onda i svijet mora biti dio tog programa.

Gospodin Niblett vjeruje da će se Bushova administracija držati tog savjeta, jer je već iskusila, kako kaže, cijenu djelovanja bez saveznika.

- Tako da mislim da ćemo vidjeti mnogo više koncentriranih napora na objašnjavanju američke pozicije, možda i njenog djelimičnog prilagođavanja kako bi se pridobili saveznici. I možda, kako je Tony Blair naglasio, preuzimanje nekih bitnih pitanja koja nisu na vrhu američkih, ali jesu na listi medjunarodnih prioriteta.

Nešto tako je jučer potvrdio i sam predsjednik Bush rekavši da je njegov put važan ne samo zbog uzajamne sigurnost i mira, nego i rješavanja drugih svjetskih problema kao što su glad, bolesti i zaštita okoline.

XS
SM
MD
LG