Linkovi

Islamski militanti, Sjeverna Koreja i Iran predstavljaju najveću prijetnju


U seriji saslušanja u američkom Kongresu, jučer je direktor Američke centralne obavještajne agencije, Porter Goss rekao da Islamski militanti, Sjeverna Koreja i Iran predstavljaju najveću prijetnju Sjedinjenim Državama. Pred kongresnim komitetima svjedočili su i drugi visoki zvaničnici zahtijevajući od Kongresa nova sredstva za borbu protiv terorizma.

Ključni arhitekti američke vanjske politike su jučer na Capitol Hillu u Washingtonu ukazivali na pravce aktivnosti u drugom mandatu administracije predsjednika Busha.

Pred senatskim Komitetom za obavještajne djelatnosti, direktor CIA-e, Porter Goss, direktor FBI-a, Robert Muller, i drugi uključeni u pribavljanje obavještajnih podataka i njihovu analizu, govorili su o trenutnom stanju i naporima u borbi protiv al-Qaide.

I dok se većina toga odvijalo iza zatvorenih vrata direktor CIA-e je javno upozorio: Islamski extremisti koriste irački konflikt za regrutiranje anti-američkih džihadista. Ti džihadisti, koji prežive, će napustiti Irak iskusni i fokusirani na urbani terorizam. Oni predstavljaju potencijalni izvor kontakata za stvaranje trans-nacionalnih terorističkih ćelija, grupa i mreža u Saudijskoj Arabiji, Siriji, Jordanu i drugim zemljama.

Broj dva može biti samo pitanje vremena prije nego al-Qaida ili druge grupe pokušaju koristiti kemijsko, biološko, radiološko ili nuklerano oružje. Mi se na to moramo fokusirati, rekao je Porter Goss.

Ministar odbrane, Donald Rumsfeld je, govoreći jučer članovima Komiteta za naoružanje Zastupničkog doma Kongresa, rekao kako vjeruje da se teroristi pregrupiraju za novi napad. On je takodjer upozorio da se Sjedinjene Države pripremaju za bilo kakvu prijetnju. Pri tome je gospodin Rumsfeld rekao da će se u budućnosti borba protiv terorizma fokusirati na dvije ključne stvari. Prvo: terorizam se ne može pobjediti samo vojnom silom, i drugo, u toj borbi potrebni su saveznici.

Na Capitol Hillu medju članovima Kongresa jučer je bila i državni sekretar, Condoleezzea Rice, koja je članovima senatskog Komiteta za vanjske odnose obrazlagala zahtijev administracije za budžet u narednoj godini. Gospodja Rice je od Kongresa zatražila da odobri zahtijev Bushove administracije za 5,8 milijardi dolara za borbu protiv treorizma i nešto više od milijardu dolara za pomoć mirovnim misijama UN-a širom svijeta. Mimo toga, gospodja Rice je od Kongresa zatražila dodatnih 75o miliona dolara u ovoj godini za zemlje koje pomažu Sjedinjenim Državama u ratu i obnovi u Afganistanu i Iraku.

XS
SM
MD
LG