Linkovi

Strateško partnerstvo Turske i Amerike


Tayip Erdogan nakon kratkog boravka u Mostaru danas završava dvodnevni boravak u Bosni i Hercegovini, tokom kojeg je, našem sarajevskom dopisnku Adnanu Rondiću, dao i exkluzivni intervju za Glas Amerike.

VOA: Gospodine Erdoan, možete li za Glas Amerike iz Washingtona, dati Vaš komentar aktuelnih odnosa SAD i Turske, posebno u svjetlu nedavne posjete američke državne tajnice Condoleeza-e Rice, zvaničnoj Ankari?

"Imali smo lijepe, plodne razgovore, 5.februara ove godine, sa državnom tajnicom SAD Condoleezze-om Rice. Imao sam priliku da s njom razgovaram u više navrata, imala je razgovore i sa ministrom vanjskih poslova Turske. S gospodom Rice smo razgovarali o mnogo čemu: našim bilaterlanim odnosima,trenutno situaciji u Iraku, o Kipru. Također smo razgovarali o trenutnom preuzimanju komande nad mirovnom misijom u Afganistanu, koja prelazi na Tursku.

Zaključili smo da su naše zemlje strateški partneri. Imali smo zajedničke izjave za medije. Kasnije,nakon što je gospoda Rice otišla iz Turske, tokom njenih drugih posjeta, dala je potvrdu ovakvog našeg stava."

XS
SM
MD
LG