Linkovi

Sjeverna Koreja odbacuje pregovore


Sjevernokrejski režim saopštio je da posjeduje nuklearno oružje i da obustavlja učešće u pregovorima sa Sjedinjenim državama, Rusijom, Japanom, Južnom Korejom i Kinom.

Ti pregovori su pokrenuti sa nadom da bi se mogla riješiti kriza izazvana zbog programa nuklernog naoružavanja režima u Pyongyangu. Nakon saopštenja o posjedovanju nuklernog oružja, Sjeverna Koreja zahtijeva direktne pregovore sa američkim predstavnicima.

Glasnogovornik Bijele Kuće Scott McClellan rekao je da je Sjeverna Koreja imala i da ima ”široke mogućnosti” za izravan dijalog sa Sjedinjenim državama u okviru susreta predstavnika šest zemalja. Gospodin McClellan je takođe podsjetio da su Sjedinje države prije desetak i više godina imale direktne razgovore sa Sjevernom Korejom. Ti razgovori rezultirali su 1994. godine okvirnim sporazumom kojim se režim u Pyongyangu obavezao na obustavljanje aktivnosti u nuklernim objektima i na njihovo eventualno demontiranje u zamjenu za nuklearne reaktore namijenjene isključivo za mirnodopske energetske potrebe.

Sjeverna Koreja je prekršila taj sporazum i nastavila realizaciju programa kako bi se domogla nuklearnog oružja. Sjedinjenjene države nastavljaju surađivati sa zainteresiranim stranama iz tog regiona da vrate Sjevernu Koreju šestostranim pregovorima, da je ubijede da je potrebno da definitivno i trajno odustane od programa nuklernog naoružavanja i da je to način da ostvari bolje odnose sa međunarodnom zajednicom i okonča vlastitu izolaciju, kaže glasnogovornik Bijele Kuće, Scott McClellan.

I američka državna tajnica Condoleezza Rice reagirala je na nedavno sjevernokorejsko saopštenje o posjedovanju nuklearnog oružja.

- Znam da Sjedinjene države imaju podršku međunarodne zajednice kada kažemo da Sjeverna Koreja treba da prihvati ono što stoji pred njom. A to je put razumnijih odnosa, put boljeg života za ljude te zemlje, put sigurnosti koju će toj zemlji garantirati i njeni susjedi, a i Sjedinjene države.

Američki predsjednik George W. Bush je rekao da Sjedinjene države nemaju namjeru napasti ili izvršiti invaziju na Sjevernu Koreju, a gospođa Rice je u tom kontekstu istakla da ”Sjeverna Koreja može dobiti višestrane garancije o sigurnosti ako se vladajući režim te zemlje odluči da odustane od programa nuklernog naoružavanja.”

XS
SM
MD
LG