Linkovi

Turski premijer u dvodnevnoj posjeti BiH


U dvodnevnu posjetu BiH danas je doputovala visoka turska delegacija predvodena turskim premijerom Redžepom Taibom Erdoanom.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Adnan Terzić i turski premijer konstatirali su danas da ekonomska saradnja ne prati prijateljske odnose i da privrednici obje zemlje ne koriste mrežu potpisanih bilateralnih ugovora.

Terzić je na konferenciji za novinare poslije sastanka rekao da posjeta turskog premijera, u čijoj pratnji je više od 100 privrednika, može značiti prekretnicu u pravcu poboljšanja ekonomske saradnje.

Turski premijer naglasio je da dolazak više od 100 turskih privrednika pokazuje koliko je BiH značajna za Tursku koja je uvijek podržavala suverenost i multietnički karakter BiH.

Erdogan je istakao da podržava napore BiH za članstvo u Partnerstvu za mir i Evropskoj uniji.

"Turska na putu članstva u EU, koji traje od 1962. godine, može prenijeti ozbiljna iskustva bratskoj BiH", rekao je Erdogan.

On je posebno podržao reforme odbrane i reforme na planu bezbjednosti koje treba da dovedu do pune nadležnosti institucija BiH na ovom planu, jer je to važno za ostvarivanje članstva u EU.

XS
SM
MD
LG