Linkovi

Kyoto sporazum stupio na snagu


Sporazum o preventivi globalnog pregrijavanja, poznat kao Protokol iz Kjotoa, danas je zvanično stupio na snagu obavezujući 35 industrijaliziranih zemalja da drastično smanje količinu ispusnih gasova iz automobila, fabrika i termocentrala, koji se smatraju glavnim uzrokom klimatskih promjena u svijetu.

Ovo je prvi globalni sporazum sa zakonskom snagom koji se bavi problemima klimatskih promjena. Njega je ratificirala 141 zemlja, ali njegov stvarni uticaj u svijetu ograničen je činjenicom da Sjedinjene Države, najveći proizvodjač takvih gasova u svijetu, odbijaju da potpišu Protokol iz Kjotoa, navodeći kao razlog ekonomske probleme koje bi, navodno, izazvala njegova primjena u Americi.

Govoreći na svečanoj ceremoniji u Tokiju, japanski premijer Junichiro Koizumi je pozdravio stupanje na snagu tog sporazuma, dodavši da će Tokio od Washingtona zatražiti da razmotri mogućnost da se ipak naknadno pridruži ostalim potpisnicima.

Ovdje u Washingtonu, glasnogovornik Bijele Kuće je izjavio da svijet još uvijek treba da mnogo uči po pitanju globalnog zagrijavanja, dodajući: Scott McClellan: Ova je administracija već poduzela napore bez presedana da se smanji priliv tih gasova u atmosferu, ali na način da to ne nanosi štetu našoj ekonomiji.

Takav stav američke administracije podržava i obrazlaže Myron Ebbel, iz Instituta Enterprise: Korištenje energije je dio našeg načina života, pa ako bismo sebe morali staviti na energetsku dijetu, postajali bismo siromašniji, gubili bismo poslove, a kao potrošači bismo se morali suočiti sa mnogo većim cijenama energije.

Sasvim suprotno kaže David Waskow, direktor medjunarodnih programa u organizaciji Prijatelji Planete Zemlje: Evropljani i ostali koji su potpisnici Protokola iz Kjotoa, će ustvari napredovati jer će energetske probleme morati rješavati primjenjujući nova tehnološka rješenja, koristiće energiju vjetra, sunca, imaće nova najsavremenija vozila. Ako mi zaostanemo iza njih - to će biti ono što će nas ekonomski najviše oštetiti. Mišljenja su dakle bila i ostala podijeljena.

Amerika za sada ne želi da učestvuje u zajedničkom naporu medjunarodne zajednice jer smatra da to ugrožava njene interese, dok drugi kažu da kao najveći potrošač energije i najveći zagadjivač Sjedinjene Države treba da nose i najveći teret. Ali kako naglašava Australija, koja takodje nije potpisala sporazum, on je beskoristan sve dok najveći zagadjivači, uključujući Ameriku, ali i Kinu, ne postanu i potpisnici Protokola iz Kjotoa.

XS
SM
MD
LG