Linkovi

Nova vlada Republike Srpske


U novoj Vladi Republike Srpske za čiji je izbor glasalo 46 od ukupno 83 poslanika, pored premijera Pere Bukejlovića, najviše je ministara iz SDS-a.

Osam ministara je srpske nacionalnosti, petorica su Bošnjaci a trojica Hrvati. Ministri unutrašnjih poslova i odbrane, Darko Matijašević i Milovan Stanković te ministar za izbjegla i raseljena lica, Jasmin Samardžić kao i ministar trgovine i turizma, Boris Gašpar su zadržali svoje resore iz prethodne Vlade.

U kabinetu Pere Bukejlovića su i dvije žene: ministar finansija, Svjetlana Cenić i ministar uprave i lokalne samouprave, Zdenka Abazagić.

Obraćajući se poslanicima novi premijer, Pero Bukejlović je najavio da će prioriteti nove Vlade, između ostalog, biti borba protiv kriminala i korupcije, poštovanje volje svih građana, približavanje evroatlanskim integracijama te potpuna saradnja sa Haškim tribunalom.

Inače, izbor Vlade Republike Srpske su podržali SDS, PDP, radikali i nekoliko poslanika partija centra dok su protiv bili poslanici SNSD-a, SDA, socijalisti, SDP te dijelom Stranka za BiH i DNS.

Predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić je istakao da je nova Vlada po prvi put formirana bez pritiska međunarodne zajednice te da će jedan od prioriteta u njenom radu biti saradnja sa Haškim tribunalom koja će usloviti sva ostala politička pitanja a od toga će, kako je rekao, zavisiti i razvoj situacije u vezi statusa vojske i policije.

Predsjednik Narodne Skupštine Dušan Stojičić je naglasio da je izbor nove entitetske Vlade dokaz političke, institucionalne i demokratske zrelosti Republike Srpske.

Međutim, lider SNSD-a, partije koja je glasala protiv izbora premijera i njegovog kabineta, Milorad Dodik je istakao da je izbor nove Vlade svojevrstan kompromis međunarodne zajednice i SDS-a te da je to pobjeda visoko predstavnika Pedija Ešdauna i, kako je rekao, njegovog mešetarenja i koaliranja sa grupacijama koje su destruktivne za Republiku Srpsku i Bosnu i Herceovinu.

Šef poslaničkog kluba SDA, Tarik Sadović je istakao da ova stranka ne podržava Vladu, Pere Bukejlovića, između ostalog, i zbog toga što bošnjački ministri u novoj Vladi nisu izabrani na prijedlog stranaka koje predstavljaju ovaj narod.

XS
SM
MD
LG