Linkovi

Pred odlazak predsjednika Busha u Evropu


Pred odlazak predsjednika Busha u Evropu - gdje će se izmedju ostaloga sresti posebno s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, novinarka Glasa Amerike Jela de Franceschi je zamolila senatora Charlesa Hagela, utjecajnog člana senatskog odbora za vanjske odnose - da protumači moguće ciljeve i namjere američkog predsjednika na ovom putovanju, u odnosu na evropske saveznike.


VOA: Predsjendik Bush uskoro putuje u Evropu - je li njegova misija da popravi odnose ili da za razgovor s Evropskim saveznicima postavi novi dnevni red?

Hagel: Mislim da se radi o nastavku njegovih nastojanja da se približi saveznicima, da ojača veze, da porazgovara o velikim izazovima našega vremena, da učvrsti prijateljstva. Cilj puta je takodjer da napravi novi plan o suradnji i partnerstvu s našim prijateljima i saveznicima.

VOA: I dalje postoje stvari oko kojih se Evropljani ne slažu s Amerikom. Evropljani su protiv svake vojne akcije protiv Irana, oni su za prodaju oružja Kini, što Sjedinjene Države ne odobravaju. Vjerujete li da prijete nove napetosti u slučaju da - recimo - Sjedinjene Države zaključe da diplomacija nema efekta s Iranom, i odluče se za vojnu akciju?

Hagel: Pitanje Irana, uostalom kao i Kine , predstavlja uobičajene izazove za nas i s druge strane, naše evropske prijatelje. Situacija s Iranom predstavlja vrlo ozbiljan izazov za Srednji IStok, Sjedinjene Države i naše saveznike. Mislim da će svi naši saveznici suradjivati s nama u provodjenju jedne razumne politike, koja će na kraju biti korisna svima nama. Sjedinjene Države ne govore o vojnoj opciji. Kao i uvijek - na vojnu intervenciju se gleda kao na posljednju mogućnost. Ali, do toga u vezi s Iranom, ima još puno vremena. Ovo je komplicirana situacija. Opasna situacija. Situacija na kojoj moramo raditi s našim saveznicima i našim prijateljima.
Kina je opet druga priča. Kina je velika zemlja koja se razvija u jednu super-silu, ekonomsku super-silu, a vjerovatno i vojnu silu. Mislim da je najmudrije u ovom slučaju suradjivati s Kinezima i kroz njih pokušati utjecati gdje možemo. Moramo shvatiti da će Kinezi uvijek imati svoju sferu utjecaja, kao što je imaju i sada, i koja je značajna. ALi, to ne znači da američko-kineski odnosi moraju biti loši, niti da dvije zemlje moraju biti rivali, ili neprijatelji.

VOA: Šta će predsjednik Bush kazati gospodinu Putinu na susretu u Bratislavi?

Hagel: Mislim da će oni govoriti o regionalnim pitanjima koja predstavljaju brigu i za Ruse i za Sjedinjene Države. Zasigurno o pitanju Srednjeg istoka i našeg zajedničkog posredovanja kroz Kvartet,u pokušaju da se razvije nekakav mir izmedju Izraelaca i Palestinaca. O nastojanju da se stvore dvije države jedna do druge. Mislim da će predsjednik Bush željeti od ruskog predsjednika čuti šta se dogadja u Rusiji. Jesmo li to svjedoci ozbiljnoj eroziji demokracije, ljudskih prava tamo? I pitanje terorizma će svakako biti na dnevnom redu... i neke druge stvari.

VOA: Na nedavnom sastanku o sigurnosti u Munichu, njemački ministar obrane Peter Struck je predložio veliko spremanje cijelog NATO saveza. Vjerujete li da će Evropljani na kraju pokušati iznaći sebi drugačiji status unutar Saveza?

Hagel: Današnji je NATO drugačiji od onoga prije deset godina, i zasigurno drugačiji od onog koji je osnovan 1949. godine. AKo ništa drugo, onda danas imate 26 članica NATO saveza. Bit će još promjena i prilagodjavanja, dijelom kako bi se udovoljilo izazovima 21 stoljeća, a dijelom kako bi se udovoljilo zahtjevima 26 različitih zemalja. Kao i svaka druga institucija, i NATO se mora mijenjati, ali mislim da to ne znači da NATO danas nije važan takav kakav je, da ne može odigrati ulogu glavne institucije koja na okupu drži trans/atlantski savez. Može. I mislim da većina saveznika u NATO-u to i misli - ne samo nove članice koje su došle u posljednjih par godina, nego i neke od prvobitnih saveznica u NATO-u i dalje to misle. Smatram da NATO ostaje suštinska institucija koja se bavi trans/atlantskim interesima, naših prijatelja u Evropio, kao i u Kanadi.

XS
SM
MD
LG