Linkovi

Dwight D. Eisenhower 1953 - 1961


Donoseći u predsjedništvo prestiž komandujućeg gerenala pobjedničkih snaga u Evropi tokom Drugog svijetskog rata, Dwight D. Eisenhower je osigurao primirje u Koreji i intenzivno je radio tokom svoja dva termina na smanivanju tenzija Hladnog rata. On je tragao za umjerenom politikom "Modernog Republikanizma", ističući nakon što je napustio Bijelu kuću: Amerika je danas jača, najuticajnija i najproduktivnija država na svijetu.

Rodjen u Texasu, u Denison-u, 14 oktobra1890. godine i donesen u Abilene u Kansasu, Eisenhower je bio treći od sedam sinova. Isticao se u sportu u srednjoj školi, a kasnije je primljen u West Point. Stacioniran u Texasu, susreo je Mamie Geneva Doud, koju je oženio 1916. godine.

Komandovao je savezničkim snagama u Drugom svjetskom ratu, koje su se iskrcale u Afriku, novembra 1942. godine.

Na D-Day, 1944. godine, on je bio glavni zapovjednik snaga koje su oslobodile Francusku.

Nakon rata postao je predsjednik Columbija Univerziteta, da bi zatim preuzeo zapovjedništvo nad NATO snagama, koje su okupljene 1951. godine. Republikanski izaslanici u njegovom štabu u Parizu su ga nagovorili da se kandiduje za predsjednika.

I like Ike, bio je slogan kojem se mnogi nisu mogli oduprijeti. Na izborima je lako pobjedio.

1953. godine je podpisao primirje sa Sjevernom Korejom, donoseći mir duž granice sa Južnom Korejom. Staljinova smrt iste godine dovele je do promjene u odnosima sa Sovjetskim savezom. Novi lideri Sovjetskog saveza pristali su na mirovni sporazum, i tada je Austrija proglašena neutralnom. U medjuvremenu, i Sovjetski savez i SAD su razvili hidrogensku bombu. Sa takvom prijetnjom koja je visila nad svijetom Eisenhower se sa liderima Britanije, Francuske, i Sovjetskog saveza susreo u Geneve-i, u julu 1955. godine. Tom prilikom dogovorena je razmjena informacija o vojnim potencijalima i pribavljanje fotografija iz zraka o vojnim postrojenjima druge strane. Sovjetski savez je sporazum prihvatio tiho, ali je je tokom razgovora bio tako srdačan da su napetosti popustile.

Iznenada, u septembru 1955. godine, Eisenhower je pretrpio srčani udar u Denveru, Colorado. Nakon sedam sedmica je napustio bolnicu, i u februaru 1956. godine, lječnici su saopćili da se oporavio. U novembru je izabran po drugi put.

U domaćoj politici predsjednik Eisenhower je nastavio srednji kurs, nastavljajući sprovodjenje New Deal i Fair Deal programa i naglašavajući balansiranost budžeta. Kada je počela desegregacija škola on je u Little Rock u Arkansasu poslao vojsku kako bi osigurao da se sprovodi nalog Federalnog suda, takodjer je naredio ukidanje segregacije u oružanim snagama. Ne smije biti gradjana drugog reda u ovoj zemlji, napisao je tih dana predsjednik Eisenhower.

U vanjskoj politici nastavio se zalagati za mir i upotrebu atomske energije u mirovne svrhe u svom programu nazvanom - atomi za mir. Nakon što je napustio Bijelu kuću, povukao se na farmu u Gettysburgu. Nakon duge bolesti umro je 28 marta, 1969.

XS
SM
MD
LG