Linkovi

Osam Grammya za posljednji album Raya Charlesa


Ray Charles je sa svojim posljednjim albumom osvojio osam nagrada na 47 ceremoniji dodjele muzičkih nagrada Grammy, koja je sinoć održana u Los Angelesu.

Queen Latifah je vladala prošle noći na Grammy svečanosti uručujući nagrade za jazz, rock, rap, hip hop, pop i muzičkom geniju Ray Charlesu, čiji je posljednji album ”Genius Loves Company, proglašen albumom godine.

Album je objavljen kratko nakon smrti Raya Charlesa, koji je umro lani u junu, u 73 godini. Legendarni muzičar na tom albumu izvodi pjesme sa više poznatih umjetnika, a jedna od njih ”Here We Go Again“, koju zajedno izvode Ray Charles i Norah Jones, je proglašena najboljim snimkom godine.

Nagradu za najbolji rock album je osvojila grupa iz San Francisca, Green Day, za punk rock album ”American Idiot“ Grupa Maroon Five je odnjela nagradu za najboljeg novog umjetnika.

Reper Kahn-Yay West, je osvojio nagradu za najbolji rap album, debitujući nakon godina provedenih u produkciji i pisanju pjesama.

Pjesma ”Daugters“, kant-autora, Johna Mayera je proglašena pjesmom godine. Irska grupa U2 je nagradjena za najbolju rok izvedbu.

Alicia Keys je osvojila četiri Grammya, uključujući za nabolji ritam i blues album - ”The Diary of Alicia Keys“ Muzički veteran Prince, je dobio nagradu za najbolju mušku izvedbu ritam i blues, a jedan drugi veteran, Brian Wilson iz poznate grupe Beach Boys je sinoć konačno dočekao svoj prvi Grammy za najbolju instrumentalnu rok izvedbu, njegovog albuma ”Smile“.

Grammy se dodjeljuje u 107 kategorija, i nisu sve za muziku. Na primjer, bivši američki predsjednik Bill Clinton je primio Grammya za audio adaptaciju njegove autobiografije ”My Life“.

XS
SM
MD
LG