Linkovi

Zastupnički dom Kongresa protiv vozačkih dozvola za ilegalce


Zastupnički Dom američkog Kongresa usvojio je odluku kojom se reformiraju neka imigraciona pravila. Medju ključnim tačkama te odluke su onemogućavanje ilegalnih useljenika da dobiju vozačke dozvole i ukidanje nekih ograničenja koja su ometala brže deportovanje ilegalnih useljenika.

Sa 261 naprama 161 glas Zastupnički Dom je usvojio zakon nazvan Stvarna lična dokumenta i time, kako kažu predlagači, zastupnici iz redova Republikanaca, načinio veoma važan korak u zaštiti Amerike od nekih budućih terorističkih napada.

Svrha zakona je da se uspostave barem minimalni federalni standardi za izdavanje vozačkih dozvola, koje u Americi u isto vrijeme imaju i funkciju lične karte, a koje se inače izdaju na nivou saveznih država. Od vozača se novim zakonom traži da dokažu da u Americi žive legalno prije nego dobiju taj osnovni osobni dokumenat. Predlagači tvrde da će to potencijalnim teroristima otežati da udju i djeluju unutar Sjedinjenih Država.

Nezavisna Komisija koja je istraživala sigurnosne i druge propuste prije terorističkih napada 11. septembra, utvrdila je da su teroristi iskoristili rupe u zakonu i sistemu kontrole putnih i drugih dokumenata, a posebno vozačkih dozvola. Komisija je predložila da se usvoje uniformni standardi za izdavanje američkih vozačkih dozvola. I Kongres je, kako kažu sami zastupnici, evo sad i djelovao po toj preporuci.

U svjetlu 11. septembra, u svjetlu jasnih i lakodokazivih dokaza da postoje oni koji dolaze u našu zemlju sa namjerom da ranjavaju i ubijaju Amerikance, koji su namjerili da unište našu zemlju, naš sistem vlasti, ovo tijelo, konačno treba da poduzme korake neophodne da se očuva i naša sigurnost i naša sloboda, naglasio je jedan od predlagača, republikanski zastupnik J.D.Hayworth.

Protiv ovakvog zakona su, osim dobrog dijela Demokrata u Kongresu, javno neslaganje izrazile i brojne organizacije za zaštitu gradjanskih prava i sloboda, kao i organizacija koje štite prava useljenika.

Osim toga, zakonom su nezadovoljne i brojne savezne države koje smatraju da im je novim zakonom nametnut još jedan novi teret na ledja, a da federalna država pri tom nije osigurala nikakva sredstva za sprovodjenje te mjere.

Ovaj federalni zakon neće biti mandatoran, kažu predlagači, i savezne države će moći da ga se po svojoj volji pridržavaju ili ne. Medjutim, isto je tako stavljeno do znanja da će federalna vlada priznavati jedino te nove standardizirane vozačke dozvole kao važeće dokumente na mjestima gdje je to u njihovoj nadležnosti, kao recimo na aerodromima...

Predsjednik Bush je već izjavio da podržava taj zakon, ali do trenutka kada će on doći njemu na potpis ima još vremena i prepreka. Prije svega, slijedi rasprava u Senatu, gdje se očekuje mnogo žešća rasprava, zatim dvije vjerovatno različite verzije istog zakona, senatska i zastupnička, moraju biti usaglašene - i tek onda predsjednik potpisom ozvaničava novi zakon.

XS
SM
MD
LG