Linkovi

Potvrdjeno korištenje seksualno sugestivne istražne taktike u Guantanamu


U jučerašnjem izdanju Washington Posta se izvještava da su se istražitelji - žene koristile, kako se to naziva seksualno-sugestivnim taktikama prilikom ispitivanja Muslimana u američkom zatvoru Guantanamo na Kubi.

Navodi u Washington Post-u su, kako stoji u novini, dio istrage koju provodi američka vojska i čiji nalazi još uvijek nisu objavljeni , kao ni tek deklasificirana dokumenta koja se odnose na osumnjičenike za terorizam u Guantanamu.

Prema pisanju ovih novina, žene istražitelji su redovito narušavale Muslimanske tabuee po pitanju seksa i kontakta sa ženama. Zatvorenici su se tužili da su ih žene dirale na provokativne načine i da su po njima razmazivali, tečnost za koju im je rečeno da je menstrualna krv, dok je u stvari istraga pokazala da se radilo o crvenoj tinti. Tom Wilner je advokat koji zastupa prava 11 zatvorenih Kuvajćana i koji je svoje klijente posjetio od 10-13 januara ove godine.

- Kuvajćani sa kojima sam ja razgovarao, kažu da se to njima nije desilo, ali da znaju da se to desilo drugima. Znate, u njihovim ćelijama postoji čelična izolacija , kroz koju oni mogu razgovarati i kažu da su za to čuli. Radi se o sobi koju medjusobno nazivaju ”ljubavnom sobom“ u Guantanamu gdje su dovođeni Muslimani posvećeni vjeri i seksualno posramljeni.

U Postu se navode riječi neidentificiranog visokog zvaničnika američkog ministarstva odbrane koji je kazao da je istraga generalno potvrdila optužbe.Iz Pentagona takodjer kažu da su dvije istražiteljke kažnjenje zbog navedenih taktika.

XS
SM
MD
LG