Linkovi

Advokat optuženog za terorizam proglašena krivom


Lyn Stewart, veteran u oblasti pružanja odbrane raznim radikalima i revolucionarima, te advokat odbrane egipatskog šeiha koji je zatvoren na osnovu optužbi za terorizam u Sjedinjenim Državama, proglašena je sama krivom prema optužbi da je pomagala u ostvarivanju komunikacije između svog klijenta i njegovih sljedbenika.

Odluka je donesena jučer, a ona se suočava sa kaznom zatvora do 20 godina. Tužitelji su kazali da je gospođa Stewart prenosila poruke od radikalnog egipatskog šeika Omar Abdel Rahmana njegovim sljedbenicima, u vrijeme dok se on nalazio pod naredbom ograničenja komuniciranja sa vanjskim svijetom, koji je nametnula vlada u Washingtonu.

Advokati Lyn Stewart, inače pripadnice krajnje lijevog krila pokreta za gradjanska prava, tvrde medjutim da je ona proglašena krivom u ovom slučaju, zbog njenog dosijea: već 30 godina ona zastupa nepopularne klijente, uključujući vođe organiziranog kriminala i radikalne i ljevičarske ideologe, i anarhiste. Na sudjenju Stewartovoj u junu mjesecu prošle godine u New Yorku, tužitelj Christopher Morvilo je poroti prilikom predstavljanja argumenata optužbe, kazao da se gospođa Stewart koristila svojim statusom advokata kao plaštom da prokrijumčari poruke Omara Rahmana van zatvora. On je tada kazao da je ona Abdel Rahmanu omogućila njegov rad na poticanju terora.

Nakon izricanja presude, Lyn Stewart je kazala. - I dalje ćemo se boriti. Ovo je početak veće borbe. Mislim da svako danas, u ovo vrijeme, ko misli da pod hitno treba zaštititi američki Ustav - razumije o čemu govorim. Nadam se da će ovaj moj slučaj biti poziv svim gradjanima ove zemlje da se probude. Advokate ne možete zatvarati. Advokatima ne možete kazati kako da obavljaju svoj posao, morate ih pustiti da rade. Ja nisam počinila nikakav zločin i znam da sam u pravu- kazala je ona.

Oni koji podržavaju Lyn Stewart su šokirani presudom; samo sudjenje je bilo fokusirano na definiranje tanke linije koja razdvaja odanog advokata od advokata koji čini krivično djelo u želji da obrani klijenta. Što se tiče klijenta, Abdel Rahmana, da podsjetimo da je 1995 godine osuđen za zavjeru u slučaju napada na nekoliko meta u New Yorku, uključujući zgradu UN-a i dva njujorška tunela.

XS
SM
MD
LG