Linkovi

G.W. Bush - O stanju nacije


U sinoćnjem govoru o stanju nacije, predsjedničkoj tradiciji dugoj 215 godina, George W. Bush je ponovio ocjenu izrečenu u inauguralnom govoru prije dva tjedna da je jedina snaga dovoljno moćna da zaustavi uzdizanje terora i tiranije i mržnju zamijeni nadom snaga slobode svakog čovjeka. A što se Sjedinjenih država tiče:

- Amerika će stajati uz prijatelje slobode i podržavati demokratske pokrete na Srednjem istoku i širom svijeta sa konačnim ciljem - okončanjem tiranije u našem svijetu.

Kada je, shodno tome u pitanju praktičan američki angažman u Iraku gospodin Bush je istakao: Mi ćemo usmjeriti naše napore na pomoć u pripremi što sposobnijih iračkih snaga sigurnosti, jer Iračani moraju biti u stanju braniti i odbraniti vlastitu zemlju.

Unatoč brojnim zahtjevima, prije svega političkih oponenata, gospodin Bush nije sinoć precizirao vremensku odrednicu o povlačenju američkih trupa iz Iraka, zato što bi to po njegovim riječima samo ohrabrilo teroriste i navelo ih da čekaju i sačekaju odlazak američkih snaga. Kada je u pitanju globalni rat protiv terorizma: Mi ćemo ostati u ofanzivi dok ne pobijedimo, istakao je gospodin Bush.

A od najbitnijih unutarnjih pitanja sa kojima se suočavaju Sjedinjene države on je izdvojio reformu federalnog penzionog sistema, jedne od najvažnijih američkih intitucija i simbola povjerenja među generacijama, kako je rekao. Reforma je nužna jer će 2042. godine federalni penzioni sistem biti iscrpljen i bankrotirati.

I upravo pitanje reforme penzionog sistema bilo je povod za najoštriju kritiku sinoć upućenu predsjednik Bushu.

Neporedno nakon govora predsjednika Busha uslijedio je tradicionalni odgovor predstavnika opozicione stranke.

Sinoć su to ispred demokrata učinili senator iz Nevade Haryy Reid i zastupnica u zastupničkom domu Nancy Pelosi iz Kalifornije. Govoreći o reformi penzionog sistema senator Reid je rekao: Planom predsjednika Busha već rekordan nacionalni dug od 4 hiljade i 300 milijardi dolara bio bi uvećan za još 2 hiljade milijardi. To bi bio nemoralan teret natoraven na leđa buduće generacije.

Senator Reid je, podsjećajući što je Maršalov plan značio za Evropu poslije Drugog svjetskog rata, rekao da je Sjedinjenim država sada potreban jedan takav, naravno osavremenjen plan. I gospođa Pelosi je izrazila rezerve prema realnosti i ostvarljivosti određenih političkih ciljeva o kojima je sinoć govorio predsjednik Bush.

XS
SM
MD
LG