Linkovi

Operirano srce novorodjenčeta


Liječnici u Sjedinjenim Državama su uspješno izvršili operaciju na srcu bebe koja je tek napola bila izašla iz majčine utrobe.

Beba je imala utvrdjena tri mjesta gdje je srce bilo blokirano, a trudnoća je već bila u poodmakloj fazi - prekasno da se izvrši ionako ekspermintalna operacija unutar maternice. Ovo je tek drugi puta uopće da se ovakva operacija izvede - prvi puta u Filadelfiji ona se završila smrću bebe.

Kada su utvrdili da beba ima višestruke srčane defekte, ljekari su mislili da neće preživjeti. Ipak, tijekom carskog reza, kada je već bio napola izvadjen iz majčine utrobe, doktori su se odlučili na izuzetno delikatan zahvat u pokušaju da mu spasu život. Tada je kisik još uvijek dolazio do bebe preko posteljice. Majka je bila pod dubokom anestezijom, a beba injekcijom paralizirana, dok joj je disanje omogućeno preko mašinice uvučene u majušni vrat. U srce je potom uspješno ubačen tzv balon, da mu pomogne u širenju. Bebu će doktori blisko nadgledati, jer, kažu, period oporavka bit će dug i težak.

XS
SM
MD
LG