Linkovi

Colin Powell o izborima u Iraku


30-tog januara, planirano je da glasači u Iraku izaberu 18 pokrajinskih vijeća i 275 članova nacionalnog pralamenta, koji će imenovati centralnu vladu i donijeti nacrt iračkog ustava. Najveća politička partija iračkih sunita, Iračka islamska partija je saopćila da se povlači sa predstojećih izbora.

Privremeni predsjednik Iraka Ghazi al-Yawer i irački premijer Iyad Alawi kažu da će se izbori održati kako je i planirano. Oni su takodjer rekli da je važno da Iračani, bez obzira na njihovu religiju i političku opredjeljenost, učestvuju u glasanju.

Američki državni sekretar Colin Powell je rekao da Sjedinjene Države podstiču iračku zajednicu sunita da učestvuju na izborima.

Mi ohrabrujemo sve sunite i sve sunitske lidere da se priključe ovim naporima, da kažu ne terorizmu, da kažu ne ubicama, i da kažu da demokraciji. Mi, takodjer, razgovaramo sa svim našim prijateljima u regionu, susjednim zemljama koje imaju uticaja i kontakte sa zajednicom sunita, da ih podstaknu da izadju na izbore.

Gospodin Powell kaže da vojni zapovjednici koalicijskih snaga u Iraku rade sa iračkom vladom na unapredjenju sigurnosti kako bi se Iračani osjećali sigurnim da izadju na izbore.

- Interesantno je da čak i u otežanim uvjetima sigurnosti ljudi rade kako bi sve bilo spremno na glasačkim mjestima, kako bi se uspostavila kompletna glasačka infrastruktura, čak i na sunitskim područjima.

Državni sekretar Powell kaže da iračka privremena vlada i koalicija koju predvode Sjedinjene Države rade na tome da Iračanima omoguće da izadju na glasanje.

XS
SM
MD
LG