Linkovi

Mirovnjaci optuženi za seksualne prijestupe


Vojnici UN-a koji služe u Burundiju i Kongu su optuženi za seksualne prijestupe. Amerikanac Jane Lute, pomoćnik Generalnog sekretara UN-a, je za agenciju vijesti Reuters rekao da optužbe uključuju seksualne odnose sa djecom, silovanje, i prostituciju. Gospodin Lute kaže da postoje slike i video snimci kao dokazi tih okrutnosti.

Prema pisanju lista New York Times, UN ima oko 150 optužbi za seksualno zlostavljanje koje su počinili vojnici UN-a stacionirani u Kongu. Moguće je da postoji mnogo više slučajeva seksualnih nasrtaja jer se mnoge djevojčice plaše da kažu šta im se desilo. 12-to godišnja djevojčica čije je ime Solange je izjavila reporterima: Nisam rekla majci jer bi me istukla.

Ovog mjeseca dva su vojnika UN-a koji služe u Burundiju suspendirani sa dužnosti. Oni su optuženi za uključenost u nedolična seksualna vladanja. U pripremi izvještaja UN-a navode se slučajevi nedoličnih seksualnih ponašanja pripadnika mirovnih snaga UN-a u Pakistanu, Nepalu, Urugvaju, Maroku, Tunisu i Južnoj Africi.

Jan Egeland, koordinator UN-a za hitnu pomoć, kaže da je izvještaj UN-a uznemirujući.

- Ono što smo vidjeli u Kongu i na nekim drugim mjestima nikada se nije trebalo desiti. Ukoliko mi kao pripadnici mirovnih snaga i humanitarni radnici zlostavljamo civilno stanovništvo, onda je to zaista, zaista veliki promašaj. Mi smo tamo da bi zaštitili i pomogli, ne da bi zlostavljali one koji su najranjiviji.

Generalni sekretar UN-a, Kofi Annan kaže da se plaši da postoje jasni dokazi da su se djela očiglednog nedoličnog ponašanja zaista dogodila. To je sramotno za UN, i ja sam potpuno posramljen zbog toga, rekao je gospodin Annan.

Oni koji su angažirani u seksualnu eksploataciju u Africi i bilo gdje drugo, ne mogu biti tolerisani. Te optužbe se u potpunosti moraju istražiti i odgovarajuća akcija mora biti poduzeta.

Oni koji stvaraju takve žrtve, moraju biti strogo kažnjeni, rekao je predsjednik Bush.

XS
SM
MD
LG