Linkovi

Nema mjesta za predstavnike SDA u novoj vladi Republike Srpske


Predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić saopštio je nakon imenovanja člana SDS-a, Pere Bukejlovića za mandatara Vlade da u vlasti ovog entiteta nema mjesta za predstavnike SDA. S druge strane, lider SDA, Sulejman Tihić poručio je danas da ova partija,najvjerovatnije neće podržati novu Vladu Republike Srpske.

Za predstavnike Stranke demokatske akcije nema mjesta u budućoj Vladi Republike Srpske koju bi u narednih nešto više od mjesec dana trebao formirati mandatar Pero Bukejlović. Ističe ovo predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić naglašavajući da očekuje podršku u Narodnoj Skupštini za novi koncept Vlade. »Sa strankama s kojim sam ja razgovarao, u ovom trenutku mogu da kažem, da je u trenutku njegovog imenovanja bila jasno izražena volja političkih stranaka koje imaju kapacitet da daju nadpolovičnu većinu i da ona, u ovom trenutku, postoji.« Za sada nije jasno ko će činiti novu skupštinsku većinu pošto lider SDA, Sulejman Tihić poručuje da njegova partija najvjerovatnije neće podržati novu Vladu Republike Srpske pošto, kako kaže, svi srpski političari najavljuju da neće podržati reformu odbrane i policije.

I predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik je protiv izbora nekadašnjeg ministra industrije uVladi Mladena Ivanića, Pere Bukejlovića za mandatara. »Čovjek je prije dvije godine vršio funkciju ministra privrede kada je privreda potpuno upropaštena i kada je provedena privatizacija kako je provedena, kada i dan danas liječimo loše posljedice takvog jednog ponašanja ministra privrede.« S druge strane stav Partije demokratskog progresa koja je bila aktivan činilac dosadašnje Vlade i skupštinske većine o novom mandataru još uvijek nije poznat naglašava predsjednik stranke, Mladen Ivanić »PDP je rekao da je nama cilj konstituisanje Vlade. Pred nama je nekih mjesec dana u kojima ćemo vidjeti šta će se događati pa ćemo tada moći preciznije dati našu ocjenu.« U prvim reakcijama iz OHR-a se nagovještava da međunarodna zajednica nema ništa protiv izbora Pere Bukejlovića za manadatara Vlade Republike Srpske ali se jasno poručuje da se od nove Vlade očekuje bolja saradnja sa Haškim tribunalom.

XS
SM
MD
LG