Linkovi

Mladi Amerikanci više bi voljeli da imaju na listićima drugačiji izbor, a ne Trumpa i Bidena


Arhiv - Glasanje 2022. godine.
Arhiv - Glasanje 2022. godine.

Većina mladih koji će glasati na američkim predsjedničkim izborima u novembru kaže da bi im bilo draže da imaju na listićima drugačiji izbor, a ne Joea Bidena ili Donalda Trumpa.

Dijelom je tome razlog odmakla dob kandidata. No, tko su mladi koji podržavaju jednog od ove dvojice kandidata? Odgovor je potražio Scott Stearns.

U utrci između dvojice najstarijih ikad predsjedničkih kandidata dviju glavnih stranaka postavljaju se pitanja o sposobnosti kandidata da obavljaju predsjedničke dužnosti.

A takva pitanja postavljaju ponajviše mlađi birači. Neki bi voljeli vidjeti drugačiji izbor.

„Ako bi Republikanci ili Demokrate imenovali kandidate za koje vrijedi glasati, onda ću i glasati za njih”, kaže Desmond Kager, birač u New Hampshireu

U prošlotjednom ispitivanju javnog mnijenja, koje je proveo Pew Research, vidi se da bi dvije trećine birača mlađih od 30 godina, ako bi mogli, zamijenili obojicu kandidata. Ali, tko su oni među mladima koji bi ih podržali?

Francesce Panniello iz New Hampshirea daje podršku Bidenu zbog reproduktivnih prava: „Mislim da je pobačaj za mene važno pitanje, pravo da se izabere.”

Pravo na pobačaj, kao i rekreacijska upotreba marihuane, naći će se na biračkim listićima na Floridi. To Demokratama privlači mlađe birače.

„Mladi birači imaju stvarnu priliku da oblikuju izborno okruženje ovdje na Floridi. Pravo na izbor i rekreacijska marihuana su ključni za vrijednosne sisteme mladih, to im je prvo na umu, posebno pravo na pobačaj”, Jayden D'Onofrio, birač sa Floride

Neki mladi se protive Bidenu zbog njegove podrške Izraelu u ratu u Gazi. Ali zato će dobiti glas Eliane Stein iz Massachusettsa.

„Za mene je sada jedna od najvažnijih stvari nastavak podrške za Izrael, posebno u ovom sad sukobu. Stvarno cijenim sve što predsjednik Biden radi pružajući podršku Izraelu”, Stein.

U Wisconsinu, među mladima koji podržavaju Trumpa je i ovo dvoje birača.

„Pokušala sam razgovarati sa onima koji ne vole Trumpa, ali oni oni to odbijaju, govore: 'Možeš ići, ne želim uopće s tobom razgovarati.' Ljudi ne žele slušati”, kaže kaže Briauna Bonilla, birač u Wisconsinu.

Mlade pristalice Donalda Trumpa su već navikli da njihovi vršnjaci stavljaju pod upit njihov politički izbor.

„Kad odem u bar sa MAGA kapom na glavi, svi me čudno gledaju. Ali, to me ne smeta”, kaže Isayah Turner, birač u Wisconsinu

Turner kaže da se divi Trumpovom stavu protiv korupcije.

„Mislim da se mnogo skandaloznih stvari događa širom svijeta, a čini mi se da on ima hrabrosti da prozove takve ljude i da ih se ne boji. Mislim da će on raditi što je najbolje za zemlju”, kaže on.

Anketa Reutersa i Ipsosa u martu pokazala je da Amerikanci u dobi od 18 do 29 godina favoriziraju Bidena tri posto više nego Trumpa. No, to je daleko manje od 24 posto prednosti pred Trumpom, koliko je Biden osvojio među mladima prije četiri godine.

XS
SM
MD
LG