Linkovi

Dječak izliječen od opasnog tumora mozga


Ilustracija
Ilustracija

Iako su istraživači uzbuđeni, upozoravaju da je potrebno 10-15 godina od prvog otkrića tretmana da postane lijek.

Šestogodišnji dječak iz Belgije, Lucas, uspješno je izliječen od rijetkog, smrtonosnog tipa raka mozga.

Uz terapiju lijekom everolimusom dječak je uspio doživjeti 13. godinu. To je sedam godina nakon što mu je postavljena dijagnoza, prema kojoj se očekivalo da će umrijeti u roku od godine dana.

Belgijski dječak je prvo dijete na svijetu koje je izliječeno od glioma moždanog debla, posebno brutalnog oblika raka koji pogađa djecu. Nažalost, zbog položaja ovog tipa tumora u moždanom stablu, hirurška intervencija odstranjivanja nije moguća.

Tumor, čije puno ime je difuzni intrinzični gliom moždanog debla (DIPG), dijagnosticira se svake kod oko 300 djece u Sjedinjenim Američkim Državama, prema podacima Nacionalnih instituta za zdravlje (NIH). Većina ne živi godinu dana nakon dijagnoze.

Nedavna studija je otkrila da je samo 10 posto bilo živo nakon dvije godine. Radioterapija ponekad može usporiti brzi napredak agresivnog tumora, ali nijedan lijek nije pokazao efikasnost protiv njega. Lucas je imao 6 godina kada mu je dijagnosticirana bolest. Očajnički tražeći pomoć, njegovi roditelji odveli su ga u Francusku gdje je bio upisan u studiju Biološke medicine za iskorjenjivanje DIPG-a (BIOMEDE).

Pokrenuta 2014. godine, BIOMEDE je upoređivala efikasnost tri različita lijeka protiv raka - erlotiniba, everolimusa i dasatiniba. Ključno je, međutim, što su istraživači prvo izvadili maleni fragment tumora svakog pacijenta pomoću igle kako bi proveli biopsiju i analizirali molekularni profil svakog pojedinog karcinoma.

To je omogućilo ljekarima da dodijele najprikladniji lijek prema rezultatima biopsije svakog pacijenta. Lucas je bio jedan od 233 oboljela od DIPG-a uključenih u studiju, i tretiran je everolimusom. Zašto se Lucas potpuno oporavio, i kako bi njegov slučaj mogao pomoći drugoj djeci poput njega u budućnosti, ostaje da se dodatno istraži. Sedmero druge djece u studiji preživjelo je godinama nakon dijagnoze, ali samo je Lucasov tumor potpuno nestao.

Razlog zašto su ova djeca reagovala na lijekove, dok druga nisu, vjerovatno je zbog bioloških osobitosti njihovih individualnih tumora, smatraju naučnici.

Istraživači sada proučavaju genetičke abnormalnosti tumora pacijenata i stvaraju „organoid" tumora, mali model tumora koji se dobija iz skupine ćelija stvorenih u laboratoriji. Tim naučnika želi reproducirati genetičke razlike u organoidima kako bi vidjeli može li se tumor onda ubiti jednako efikasno kao što je to bilo kod Lucasa.

Iako su istraživači uzbuđeni zbog ovog novog otkrića, upozorili su da je bilo koji mogući tretman još uvijek daleko te da je potrebno 10-15 godina od prvog otkrića da postane lijek.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG