Linkovi

Protjerivanjem Rusa iz Srbije koji kritikuju invaziju na Ukrajinu krši se Ustav, smatra Nikitin


Petar Nikitin, jedan od osnivača Ruskog demokratskog društva
Petar Nikitin, jedan od osnivača Ruskog demokratskog društva

Osnivač Ruskog demokratskog društva i antiratni aktivista Petar Nikitin izjavio je 9. februara na konferenciji za medije u Beogradu da protjerivanje Rusa iz Srbije, koji se javno protive invaziji Rusije na Ukrajinu, predstavlja kršenje Ustava Srbije, kojim se garantuje sloboda izražavanja i okupljanja i državljanima Srbije i strancima koji u njoj borave.

Nikitin je na konferenciji detaljno opisao pet slučajeva u kojima su nadležni organi Srbije – Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije i Bezbjednosno-informativna agencija (BIA) donijele odluku o protjerivanju ruskih državljana, jer navodno ugrožavaju bezbjednost i ustavni poredak Srbije.

"Ima slučajeva koji nisu u javnosti, jer nisu svi kao mi spremni da iznose (svoj slučaj) u javnost, puno ljudi se boji da javno protestuje protiv takvog ponašanja srpskih vlasti", rekao je Nikitin.

On je ocijenio da iza odluke srpskih vlasti o protjerivanju ruskih državljana to što su javno kritikovali rusku invaziju na Ukrajinu i režim ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Po meni, pravi razlozi su naši protesti koje smo organizovali u Beogradu", rekao je Nikitin i dodao: "Rusija nije Putin, Putin je ratni zločinac – ta poruka je nešto što ugrožava propagandu koja se širi, a prema kojoj cijeli ruski narod čvrtso stoji iza Putina i podržava ovaj zločinački rat."

Nikitin je rekao da to što se pojedini Rusi u Srbiji javno protive invaziji Rusije na Ukrajinu i kritikuju Vladimira Putina "ni na koji način ne ugrožava bezbjednost ili ustavno uređenje Srbije".

"Ali, to je ozbiljna prijetnja po Putinov režim i njegovu propagandnu strategiju", naveo je Nikitin.

Transparent na protestu u oragnizaciji nevladinog Ruskog demokratskog društva u Beogradu, 24. decembar 2022.

Nikitin je antiratni aktivista, koji godinama živi u Beogradu i koji je od početka ruske invazije na Ukrajinu učestvovao u organizaciji skupova podrške Ukrajini.

Zbog toga je više puta bio meta napada desničarskih pokreta i organizacija.

U julu 2023. bilo mu je zabranjeno da uđe u Srbiju nakon putovanja u inostranstvo. On je dva dana proveo na aerodromu u Beogradu da bi na kraju bio pušten da uđe u zemlju.

Povodom zabrane ulaska u Srbiju, u kojoj je podnio zahtev za državljanstvo, reagovali su dio opozicije i mirovnih udruženja koji su zahtijevali od srpskih organa da se Nikitinu dozvolu ponovni ulazak u Srbiju.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG