Linkovi

Vakcina koja liječi melanom


Detekcija raka kože
Detekcija raka kože

Moderna i Merck su predstavili obećavajuće rezultate faze 2b kliničke studije koja je istraživala kombinaciju mRNA vakcine i lijeka Keytruda za liječenje melanoma. Ovo je početak niza istraživanja mRNA tehnologije  za liječenje i prevenciju različitih vrsta karcinoma.

Smanjen rizik povratka melanoma za polovinu

U fazi 2b studije, istraživači su ispitivali efikasnost kombinovanja Modernine mRNA vakcine (mRNA-4157 [V940]) s Merckovim lijekom Keytruda kao potencijalnom dodatnom terapijom uz hirurški zahvat za visokorizični melanom.

Prema rezultatima koje je Merck objavio nedavno, liječenje s mRNA-4157 (V940) vakcinom u kombinaciji s hemoterapijom Keytruda dovelo je do klinički značajnog poboljšanja u preživljavanju bez recidiva, smanjujući rizik od povratka melanoma ili smrti za 49%, u poređenju s terapijom samom Keytrudom

Jednostavno rečeno, mRNA vakcina plus Kyeytruda smanjila je rizik od smrti ili recidiva melanoma gotovo za pola.

Melanom spada u 17.-ti najčešči tip raka na svijetu. Prema podacima Statista, incidencija melanoma u EU u 2020. je iznosila 20-26 slučajeva na 100 000 osoba. Prema podacima Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH), globalno se javi 1,5 miliona novih slučajeva raka kože, od čega je svaki peti maligni melanom.

Vakcina ili imunoterapija?

mRNA vakcine suštinski ubrizgavaju fragmente informacione RNK (mRNA) koji kodiraju ključne antigene koji se apsorbiraju u ćelije. Ti fragmenti zatim idu do dijelova ćelije zvanih ribosomi kako bi proizveli antigene, potičući imunološki sistem da „zapamti" te antigene.

Na taj način, imunološki sistem prepoznaje loše ćelije raka kada su prisutne. U slučaju vakcina za rak, mRNA kodira ključne jedinstvene antigene na ciljanom karcinomu koji se nalazi kod pacijenta oboljelog od raka.

Ovdje treba dodati kako je naziv „vakcina" za rak donekle pogrešan. Ove vakcine potiču imunološki odgovor, ali nisu preventivne kao vakcine za patogene. One se koriste kao personalizirane terapije. Ove mRNA vakcine za rak trebale bi se smatrati imunoterapijom, a ne preventivnom vakcinom, ali naziv je ostao uvriježen.

Terapija prilagođena pacijentu

mRNA „vakcina za rak“ zapravo trenira imunološki sistem da napada ćelije raka koje mogu biti izostavljene operacijom ili hemoterapijom. Međutim, ne stvara otpornost na bilo koji karcinom.

Pošto su personalizirane, to znači i da kodiraju proteine prusutne na ćelijama svakog pojedinca oboljelog od karcinoma. Svaka osoba ima malo drugačije antigene čak i ako imaju istu vrstu raka. Ove terapije se „kroje“ prema mjeri pacijenta.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG