Linkovi

Načelnik izraelske vojske: Zemlja mora biti spremna za ofanzivu na Libanon


Načelnik generalštaba izraelske vojske Herzi Halevi sluša oficira tokom tekuće kopnene operacije izraelske vojske protiv Hamasa, novembar 2023.
Načelnik generalštaba izraelske vojske Herzi Halevi sluša oficira tokom tekuće kopnene operacije izraelske vojske protiv Hamasa, novembar 2023.

Izraelska vojska sve je spremnija odlučno proširiti svoju borbu protiv šijitske milicije Hezbollah u Libanonu.

"Danas smo odobrili razne planove za budućnost i moramo biti spremni za ofanzivu ako bude potrebno, rekao je načelnik glavnog stožera Herzi Halevi u srijedu tokom posjete vojnom zapovjedništvu u sjevernom izraelskom gradu Safedu. Izraelske obrambene snage "i unutar njih Sjeverno zapovjedništvo su na vrlo visokoj razini pripravnosti", dodao je.

Izraelska vojska u stalnim je borbama s jedinicama Hezbollaha u južnom Libanonu otkako je islamistički Hamas sa sjedištem u Gazi upao u granično područje u južnom Izraelu 7. oktobra.

Hezbollah je u srijedu ispalio rakete na izraelski pogranični grad Kiriat Shmona, a izraelska policija je rekla da je nekoliko zgrada oštećeno. Nitko nije ozlijeđen.

Tri osobe, uključujući i borca Hezbollaha, poginule su u srijedu u izraelskim napadima na položaje Hezbollaha u južnom Libanonu, izvijestila je libanonska novinska agencija NNA. Te borbe od početka oktobra predstavljaju najozbiljniji vojni sukob od drugog libanonskog rata 2006. godine. Ali promatrači kažu da obje strane još uvijek slijede određena neizgovorena pravila, jer su dosad izbjegavale daljnju eskalaciju.

Hezbollah, kojeg podržava Iran, kontrolira vladu u Libanonu i ima arsenal projektila koji predstavlja prijetnju Izraelu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG