Linkovi

Član posade poginuo, petero nestalo kada se američka vojna letjelica srušila u Japanu


Arhiv - Letjelica Ospray
Arhiv - Letjelica Ospray

Jedan član posade je poginuo, a petero je nestalo u nesreći 29. novembra kada se u Japanu srušio američki vojni avion Osprey u kojem je bilo šestero ljudi, saopštila je obalska straža te zemlje.

Obalska straža je dobila hitan poziv s ribarskog broda u blizini mjesta nesreće kod Jakušime, ostrva južno od Japana, saopšteno je.

Zvaničnik uprave za vanredne situacije u regionu Kagošima u Japanu, gdje se dogodila nesreća, rekao je da je policija dobila informaciju da je letjelica "izbacivala vatru iz lijevog motora".

Osprey je hibridna letjelica koja polijeće i slijeće kao helikopter, ali tokom leta može da rotira svoje propelere i da leti kao avion.

Ranije je saopšteno da je letjelica poletjela sa vazdušne stanice američkog marinskog korpusa Ivakuni u prefekturi Jamaguči da se i srušila se na putu ka vazdušnoj bazi Kadena na Okinavi. Osprey je izgleda pokušao da prinudno sleti na aerodrom Jakušima prije nego što se srušio, rekao je on.

Američki i japanski zvaničnici rekli su da je letjelica pripadala vazdušnoj bazi Jokota u zapadnom Tokiju. Zvaničnici američkog vazduhoplovstva u Jokoti rekli su da još uvijek potvrđuju informacije i da za sada nemaju komentar.

U augustu se američki Osprey srušio kod obale sjeverne Australije dok je prevozio trupe tokom rutinske vojne vježbe. U incidentu su poginula tri američka marinca.

Još jedan takav avion se srušio u okean kod japanskog južnog ostrva Okinave u decembru 2016. godine, što je dovelo do privremenog prizemljenja tih aviona američke vojske.

Avionom sa nagibnim rotorom, koji može da leti i kao helikopter i kao avion sa fiksnim krilima, upravljaju američki marinci, američka mornarica i japanske snage.

Slanje aviona Osprey u Japanu bilo je kontroverzno, pošto kritičari kažu da je hibridna letjelica sklona nesrećama. Američka vojska i Japan kažu da je bezbjedna.

U izvještaju korištene informacije AP, Reutersa i AFP-a.
  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG